Energi

En enkel men lyxigt smakande risotto

Risotto är en klassiker när lakto-ovo-vegetarianer går på restaurang, men det går också att göra risotton vegansk med vegansk parmesan, som är lätt att hitta i välsorterade matbutiker.

2 st schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 1–2 msk mjölkfritt margarin 4 dl avorioris 2 dl vitt vin 3 msk kantarellfond 7-8 dl vatten 1 dl havregrädde 1–2 dl vegansk parmesanost färsk svamp salt och peppar grön sparris vita bönor

Gör så här:

Hacka schalottenlökarna och vitlöksklyftan fint. Smält margarinet i en kastrull och fräs lökarna mjuka. Häll i riset och låt det svettas och bli glansigt. Tillsätt vin.

Rör samman fond och vatten. När vinet dunstat, häll över det mesta av vätskan och låt riset koka på svag värme i cirka 20–25 minuter. Häll inte över all vätska direkt, utan fyll på om det kokar torrt.

När riset är mjukt, häll över havregrädden, riv ner parmesan, salta och peppra efter smak. Servera med valfri, lättstekt svamp, kokt sparris och vita bönor.