Radar

Civilsamhället deltar och mobiliserar

Utöver att en del av civilsamhällets organisationer deltar på själva toppmötet, kommer flera parallella och fristående demonstrationer, manifestationer och alternativa möten äga rum under dagarna.

EU-toppmötet:

Ett antal aktörer samlas under toppmötets dagar för olika typer av arrangemang. Miljöförbundet Jordens vänner arrangerar ett alternativt möte med rubriken ”Ett annat Europa är möjligt”.

– Vi vill lyfta fram en alternativ bild av hur europeiskt samarbete kan se ut och vilka frågor som är viktigast. EU har länge varit på väg i en nyliberal riktning som främjar friheten för pengar och varor att förflytta sig, men inte människor. Vi är också kritiska till EUs miljöpolitik och handelspolitik, och till handelsavtal som TTIP, säger Ellie Cijvat från Jordens Vänner till Göteborgs Fria tidning.

Nätverket Vi står inte ut kommer att arrangera informationsmöten och Folkrörelsen Nej till EU arrangerar en manifestation på Gustaf Adolfs Torg.

Under parollen ”Det alternativa EU-toppmötet” medverkar flera organisationer och talare kommer bland annat vara Ullman Boye från norska Nei till EU, journalisten Kajsa Ekis Ekman och Alex Merlo från spanska Podemos.

– Där ingår bland annat Kommunistiska partiet. De brukar hålla väldigt rent i sina demonstrationer från våldsbejakande aktivister, så vi känner ingen oro inför den. De brukar också informera om de befarar att demonstrationen ska bli kapad. Så det känns rätt tryggt, säger polischef Erik Nord till GP.

Polisen har skruvat ner hotbilden efter den senaste tidens anmälningar om demonstrationer. De har heller inte fått några tecken på några oanmälda demonstrationer, även om de har viss beredskap för sådana från t.ex. Nordiska motståndsrörelsen NMR.