Radar

Lördagsöppet på ungdomsmottagningen

Det ska bli enklare att söka stöd och behandling på ungdomsmottagningarna i Göteborg. Nu testar man lördagsöppet för att öka tillgängligheten för stadens unga.

Göteborgs stad vill att fler unga ska kunna få råd, behandling och samtalsstöd kring sex, samlevnad och psykisk hälsa. Under ett års tid genomför man därför ett pilotprojekt med lördagsöppet på ungdomsmottagningarna i staden. I dag finns sex mottagningar i Göteborg: i Angered, Väster, Olskroken, Centrum, Gamlestan och Hisingen. Först ut att ha lördagsöppet var Hisingens ungdomsmottagning, och framöver kommer man att alternera mellan de olika mottagningarna som kommer att ha öppet klockan 10–15.

– Stockholms skolors ungdomsmottagning har haft lördagsöppet sedan 2012 med goda resultat med en besöksstatistik med över 1 000 unika ungdomar per år. Även Region Skånes ungdomsmottagningar och några ungdomsmottagningar i Fyrbodal och Skaraborg erbjuder detta, säger Alessandro Rezaei, områdeschef för Hisingsgemensamma resurser där ungdomsmottagningen ingår, i ett pressmeddelande.

Alla unga mellan 13–24 år kan besöka vilken mottagning de vill i Göteborgs stad. I dag är det främst tjejer som besöker ungdomsmottagningarna, men med de utökade öppettiderna hoppas man att även killar, hbtq-personer och andra underrepresenterade grupper kommer att söka sig dit.