Energi

Hejdlös drift med skönhetsnormer

Nanna Johansson.

Så här på hösten smakar en härlig rotfruktssoppa gott, och i Nanna Johanssons nya seriealbum Naturlig skönhet kan du lära dig laga en sådan med noll kalorier! Du behöver några potatisar, några morötter och en palsternacka. Skala rotfrukterna. Släng dem sedan och koka skalen. Sila bort skalen och släng dem. Släng vattnet och gör 20 situps.

Vill du bli naturligt vacker? Klart du vill, boken heter ju så! Här finns massor med tips, det ena naturligare än det andra. Beroende på hur man definierar natur, alltså. ”Tänk på att killar gillar naturliga tjejer. Sminka dig tills det inte syns att du har sminkat dig. Om du har celluliter, sluta med det.”

Nanna Johansson driver hejdlöst med normer som säger att kvinnor ska vända ut-och-in på sig själva för att behaga, men för allt i världen inte låtsas om det. Skönhetstipsen hade nästan kunnat vara tagna ur vilken damtidning som helst.

De är bara lite mer rakt på sak, lite mer öppet bisarra. För man bleker faktiskt inte sitt anus med klorin och man byter inte fötter om de högklackade skorna ger en skavsår. I verkligheten sätter man på ett plåster och vacklar vidare, eller hur?

Förstasidorna på damtidningar genom tiderna är jättefina. Stenålderskvinnornas magasin heter Lucy och har en frågespalt med svar på vad man gör om ens kille är värsta neanderthalaren. Läsarna får också veta mer om stenåldersdieten och så får man en exklusiv stenålderspinne på köpet.

Freja från vikingatiden tipsar om hur du håller dig smal under midvinterblotet och om bra raggningsrepliker, som till exempel ”är det en yxa du har i byxan …”

Nanna Johanssons seriealbum ser ut lite som om en fullkomligt genial och ganska knasig tioåring hade gjort dem. I det här fallet som om tioåringen hade formgivit damtidningar, vilket är väldigt kul i sig. Det är en blandning av barnteckningsliknande serierutor och collage, ibland med inslag ur konsthistorien.

Även om naturlig skönhet är ett genomgående tema finns det annat också, till exempel serierna där en lat och ohängd tonårsson ger tips om hur han ska få sin mamma att fixa allt så att han själv kan ägna sig åt tv-spel och energidrycker.

Stort fniss för alla som har eller har haft tonårssöner (även om de inte alls var som det här exemplaret). Mot slutet blir innehållet i albumet lite hopplockat och ojämnt, men det gör inte så mycket. Det finns så mycket att glädjas åt innan dess.

Bok: Naturlig skönhet Författare och tecknare

Bok: Naturlig skönhet Författare och tecknare:
Nanna Johansson
Förlag: Galago