Energi

Hallå där! …

Zara Pegah Salahi, arbetsgruppen för Festival Illegal.

… Zara Pegah Salahi, från arbetsgruppen för Festival Illegal – en festival som arrangeras av organisationen Ingen människa är illegal på olika platser 8-11 november.

Årets tema är hopp. På vilka sätt kommer det gestaltas?

– Det kommer vara en röd tråd genom hela festivalen. Exempelvis kommer vi att ha ett samtal med projekten Mosaikfabriken, Att komma till ön med skatten är inget äventyr, Cykling för alla, Agape och Rätt fram, som alla med hjälp av kreativitet har öppnat upp nya sätt att göra röster hörda.

Vad hoppas ni uppnå med festivalen?

– Vi kan inte undgå att vi lever i mörka tider. Konflikter i flertal länder, miljontals människor på flykt, stängda gränser runtom i Europa, hot om krig mot flera länder och Trump som ledare för en av världens mäktigaste länder. Vi behöver känna oss mindre ensamma och påminna oss vad vi kämpar för. Det vill vi uppnå med festivalen i år.

Har du några förslag på vad man kan göra för att bidra till en mer hoppfull värld?

– Sluta inte att se, sträcka ut en hand, skapa motstånd och göra din röst hörd. Vi alla sitter på unika resurser. Det kan vara allt ifrån en talang för att skapa konst eller kunskap om asylrättslagar. Vi alla kan göra något för bidra till ett mer empatiskt och generöst samhälle, oavsett om det är genom att vara kontaktperson åt en familj som lever gömd, sprida opinion genom debattartiklar, skapa mosaikkonst med barn som upplevt krig och flykt eller om vi säljer konst för att skänka pengarna till någon som behöver det mer än en själv. Något kan vi alla göra.

Vilka programpunkter ser du själv mest fram emot på festivalen?

– Jag ser nog allra mest fram emot vår avslutningsfest. Vi har lyckats få med våra egna favoritband och poeter, och jag tror verkligen att det kommer bli en fin kväll fylld med kärlek och hopp.