Energi

Hallå där! …

Ida Gillner och Louise Vase, musiker.

… Ida Gillner, som tillsammans med Louise Vase, bjuder in till den poetiska konsertföreställningen Shtoltse lider/Proud poems på Planeta festival på onsdag den 1 november, med tonsatta dikter från jiddischpoeter.

Ni fann varandra genom intresset för klezmer. Vad är det som lockar med den musikgenren?

– Klezmermusiken innehåller ett så stort och varierat känslospektrum, som går rakt in i hjärtat. Någon sade att klezmer är som att gråta med ena ögat och samtidigt skratta med det andra. Sedan är det också hela kulturen kring klezmer. Jiddische lider, det vill säga sånger. Dansen, språket.

Det är en levande och expressiv genre – en sorts fusionsmusik som präglats av de platser och kulturer som judar flyttat mellan genom alla år.

Ni kommer sjunga bland annat på jiddisch. Hur har det varit att bekanta sig med och uttrycka sig på ett främmande språk?

– Svårt, roligt och fascinerande på samma gång. Vi är båda ganska välbekanta med tyskan, och eftersom jiddisch består av cirka 70 procent gammaltyska så har det varit till stor hjälp. Samtidigt förekommer också ljud och uttryck som vi inte har i Nordeuropa, som då varit mer utmanande. Tur att vi haft vår alldeles egen jiddischcoach. Vi upplever ändå att det är ett språk som varit lätt att ta till sig. Och så är det dessutom otroligt vackert!

Som besökare på onsdag, vad kan man förvänta sig förutom en fin musikupplevelse?

– En liten inblick i ett alldeles speciellt poetiskt universum. Det är vackra, modiga och konstnärligt starka dikter. Poesin och musiken förstärks av berättande och stämningsfulla videoprojektioner som ger en förnimmelse av poeternas öde och känsloliv under 1900-talets början. Så förhoppningsvis blir det en både berikande och berörande helhetsupplevelse för den som kommer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV