Energi

Hallå där! …

Fatima Grönblad, journalist och föreläsare.

…Fatima Grönblad, journalist som pratar om att ägodela i stället för att äga själv, på Kortedala bibliotek på torsdag 17 oktober.

Du tycker att det är en bra idé att låna, byta eller hyra saker av varann i stället för att köpa eget. Varför är det viktigt? – I våra hem finns mängder av prylar som vi använder väldigt sällan, exempelvis borrmaskiner, extrasängar, skidutrustning. Om man vet att man kan få tillgång till det man behöver på ett enkelt sätt utan att behöva köpa, genom att låna eller hyra, så kan det bidra till minskad åtgång av resurser och energi.

Vad svarar du när du får frågan om att vi behöver konsumtion för tillväxtens skull?

– Det finns olika typer av konsumtion. För att ekonomin ska rulla behöver det inte nödvändigtvis handla om att mängder av nya saker produceras. Det går till exempel att tjäna pengar även på uthyrningstjänster. Om företag tjänar pengar på att hyra ut saker kan det även leda till att de sporras att producera saker som håller längre.

Har du redan nu några tips på saker man kan låna av varann och hur man kan gå tillväga? – Registrera dig på till exempel Streetbank, Grannsaker eller Swinga Bazaar. Du kan också försöka få med dina grannar på att skapa en gemensam lista över vad ni har i era skåp och förråd som ni kan tänka er att låna ut. Då vet ni direkt vem ni ska gå och ringa på hos för att låna det ni behöver.

I bostadsrättsföreningar kanske ni även kan köpa in verktyg och annat för gemensamt bruk.