Radar

Ensamkommande utvisades – men flera fall ska omprövas

I tisdags genomfördes nya tvångsdeportationer från Sverige till Afghanistan.

I tisdags tvångsutvisades 10 personer från Migrationsverkets förvar i Kållered till Afghanistan. Flera personer som skulle ha varit med på planet fick i sista minuten beskedet att deras beslut ska omprövas.

I tisdags genomfördes nya tvångsutvisningar av ensamkommande till Afghanistan från Migrationsverkets anläggning Sagåsen i Kållered.

17 personer hade fått veta att de skulle utvisas från Sverige under tisdagen, men i sista stund fick sju av dem beskedet att deras beslut ska omprövas eftersom nya uppgifter framkommit.

De övriga 10 personerna fick lämna landet med ett chartrat plan från Landvetter flygplats sent på tisdagskvällen.

Under dagen var mellan 100 och 200 personer på plats utanför förvaret för att protestera mot deportationerna och när de inhyrda bussarna skulle lämna platsen satte sig flera demonstranter i vägen.

Tre personer greps och två är misstänkta för brott, enligt polisen. Två polismän ska ha skadats lindrigt.

Det chartrade planet landade i Afghanistans huvudstad Kabul vid niotiden på morgonen, efter att på vägen ha hämtat upp ytterligare utvisade personer i Wien.

En av de afghaner som utvisades under tisdagskvällen accepterades inte av Afghanistans myndigheter och är nu på väg till Sverige, enligt Blankspot.