Energi

Jordärtskockspizza med färska kantareller

Tomater hör kanske hemma på en pizza, men är långt ifrån nödvändigt.

Vad gör man om man får ett kilo kantareller av en generös kamrat, och en påse jordärtskockor direkt från kolonilotten av en annan vän? Pizza så klart! Det är fredag, det är oktober och det ska mysas såsom hösten påbjuder.

Att baka pizza utan tomatsås blir alltmer populärt. Sötpotatiskräm och kronärtskockskräm blir allt vanligare på restauranger. Jordärtskockor fungerar alldeles utmärkt det också. Skivad jordärtskocka som bas ger en söt och höstig karaktär.

Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl.

Arbeta ihop en deg och knåda den smidig. Låt jäsa under en kökshandduk i 1 timme.

Riv osten. Skala och skiva jordärtskockorna fint. Fräs kantarellerna mjuka. Skiva rödlöken tunt och fräs mjuk. Kavla ut degen till runda pizzor. Bred ut osten och täck den med ett lager jordärtskocksskivor. Toppa med kantareller, rödlök och eventuellt tomater om så önskas. Rör samman olja, pressad vitlök, oregano och salt. Ringla några matskedar av blandningen över pizzorna.

Grädda i cirka 10–15 minuter i 225 grader tills kanterna börjar få färg. Ringla över mer olja vid behov. Njut.

Recept på två pizzor

Pizzabotten: ½ jäst 2½ dl fingervarmt vatten 2 msk olja ½ tsk salt 6–7 dl vetemjöl
Gör så här:
Topping: 200 g vegansk mozzarella 5-6 jordärtskockor 500 g rensade kantareller 1 rödlök ev cocktailtomater ½ dl olivolja 2 klyftor vitlök 1 msk oregano ½ tsk salt