Radar

Många aktioner mot nazisternas demonstration

Tusentals personer väntas manifestera mot Nordiska motståndsrörelsen på lördag.

I morgon lördag ska Nordiska motståndsrörelsen hålla sin omdebatterade demonstration i Göteborg. Många motaktioner planeras, av olika slag och på olika platser.

I morgon eftermiddag kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att marschera i Göteborg. På många håll planeras det motdemonstrationer, både i direkt anslutning till NMRs tåg och på andra platser i staden.

Störst uppslutning har Göteborgs antifascistiska fronts demonstration Inga nazister i Göteborg. I sociala medier har drygt 9 000 personer meddelat att de kommer att delta och ytterligare 13 000 personer uppger att de är intresserade av arrangemanget. Demonstranterna kommer att samlas på Heden, alltså mycket nära NMRs demonstrationsväg. Flera andra arrangörer har också förlagt sina manifestationer till Heden, bland annat Studenter mot rasism och privatpersoner som håller en kärleksmanifestation.

Olika arrangemang hålls i stadens kyrkor, bland annat i Domkyrkan, Annedalsyrkan och Tyska Christinae kyrka. Sångmanifestationer kommer att genomföras på flera platser och clowner från aktivistgruppen We are Dalarna har meddelat att de ska protestera mot nazisterna: ”Clowntutan har tjutit och vi sätter på oss rödnäsan.”

Flera arrangemang hålls också i andra delar av Göteborg. På och kring Järntorget anordnar SSU Göteborg manifestationen Love Gbg – Vi som inte tänker vara publik åt nazisterna.

”NMR kan inte sprida sitt budskap själva. De behöver stök för att nå ut. Därför ska vi samlas och inte ge nazisterna det de helst av allt vill ha – uppmärksamhet. Den 30 september är vi inte där”, skriver SSU i sociala medier.

Även i dag, fredag, kommer det att hållas manifestationer. Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i Göteborg gör gemensam sak och anordnar en manifestation på Gustav Adolfs torg i eftermiddag.

– Vi är många som känner avsky och ilska inför nazisternas demonstration. Ur den känslan har det växt ett behov att ta ställning och stå upp för öppenhet och demokrati. Nu vill vi erbjuda en plats där alla demokrater oavsett politisk hemvist kan göra det, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) till P4 Göteborg.

I måndags meddelade förvaltningsrätten i Göteborg att man både ändrar NMRs samlingsplats och kortar demonstrationsvägen betydligt. Ursprungligen skulle NMR få samlas vid Svenska mässan och marschera till Gustav Adolfs torg, men enligt det nya beslutet får de nu starta norr om Korsvägen och endast gå till Gamla Ullevi. Förvaltningsrätten baserar sitt beslut på de överklaganden som bland annat Svenska mässan och Judiska centralrådet lämnat in, liksom på att det är mycket folk i rörelse i centrala Göteborg en lördag.

Huruvida Nordiska motståndsrörelsen kommer att rätta sig efter förvaltningsrättens beslut återstår att se.

– Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger NMR-medlemmen Pär Öberg till TT.