Energi

Hallå där! …

Moa Matilda Sahlin, koreograf och danspedagog.

… Moa Matilda Sahlin, koreograf och danspedagog, som på torsdag den 5 oktober har premiär för dansföreställningen ”Jag har kontakter i Pentagon” på Cinnober …

Temat kring uppsättningen kretsar kring psykedelisk musik som hemligt vapen och om upprustning. Berätta mer!

– Koreografin är en fantasi som är löst inspirerad av en period då USAs försvarsmakt var inne på yoga och experiment med ett utvidgat medvetande. De ska ha testat att gå med gulliga lamm i sin famn så att motståndarna skulle mjukna och lägga ned vapnen. De testade att i sina uniformer bära högtalare som spelade just psykedelisk musik som skulle försätta fienden i danstrans. Den naiva tron inspirerar mig.

Vad fick dig att välja just det här ämnet?

– Det startade med den grupp dansare som jag jobbade med förra året. Vi blev rätt förvånade över valet i USA, för att uttrycka sig milt. Funderingarna på vad en vill och kan försvara i sin värdegrund blev högaktuellt. Vad ett försvar är traditionellt, hur det kan utvecklas och struktureras.

Dans är ju en uttrycksform som många kanske är lite ovana vid. Vad kan en oerfaren besökare förvänta sig av föreställningen?

– En kan få en stund att försjunka i sin egen och i vår samhällskropp. De tre dansarna Maria Naidu, Jazz Munteanu och Ina Dokmo är belysta av Åsa Holtz prisbelönta ljus och triggas av Klas-Henrik Hörngrens musik. Det är en upplevelse att dela tillsammans med oss, där och då.