Energi

Backa eat gör kunderna mätta men överraskar inte

"Backa eat är en del av Backa teater.

I skrivande stund är det exakt ett år sedan som Backa eat slog upp portarna på Lärdomsgatan. ”Ursäkta, var?” Jo, Lärdomsgatan är den lilla gatstump som Backa teater ligger på, insprängd i Lindholmens science park. Här trängs Chalmersstudenter med gymnasiedito och i området finns även en lång rad lunchrestauranger, kaféer och kiosker, bara ett stenkast från Älvsnabbens färjeläge.

Matutbudet på Lindholmen är det alltså inget fel på, för den som vill käka utelunch. Men hur ser det ut på veganfronten? Valet faller naturligt på Backa eat, som är en lakto-ovo-vegetarisk restaurang med mycket veganskt. Förvisso är restaurangen öppen under speciella kvällsevenemang, men framför allt är det lunch som är i fokus. Öppettiderna begränsar sig till 11.30–14.30.

Jag tar med en kamrat och vi ska mötas upp utanför. Mitt första problem är att hitta dit. Jag kikar runt knuten flera gånger, men hittar ingen skylt där det står Backa eat. Men när jag strax före öppning ser en liten kö byggas på, inser jag att Backa café och bistro är samma ställe. Okej, dum skylt, tänker jag. Min kamrat dyker upp och vi går in.

Backa Eat drivs av Samantha Larsen, som enligt hemsidan lagat maten till team och skådespelare i över 80 långfilmer och teveproduktioner. Jag vet inte exakt vad jag ska dra för slutsatser av detta, annat än att hon nog är van vid den plötsliga kundtillströmning som en lunchbuffé kan locka till sig. Denna tisdagförmiddag är det relativt lugnt. Ett tiotal personer går in samtidigt som vi, men väl inomhus växer det snart till ett femtiotal.

Lokalen är riktigt trevlig. Fabrikshögt i tak, svarta och gula väggar, som går i linje med Backa teaters profilfärger, och en möbleringen som består av långbord med bänkar samt mindre bord längs väggen. Maten består av salladsbuffé med eller utan soppa. Dagens veganska soppa är majssoppa och det låter trevligt, tycker vi. Vi får en varsin stor rektangulär tallrik och det är gott om plats för att bygga på sitt salladsberg. Allt utom smör och tzatziki är veganskt på bordet.

Jag lassar på morötter med rostade kikärtor, rödkålssallad, potatis, groddar, bulgursallad, grönsallad, vinbladsdolmar, kidneybönshummus och lite annat smått och gott. Det är inte en gigantisk buffé, men duglig på sitt enkla sätt. Maten smakar bra, men det finns inget i buffén som överraskar. De rostade kikärtorna är nog det enda som sticker ut. Soppan blir en skön, varm kontrast. Slätmixad majs toppad med vårlök. Lent och trevligt.

Jag tar en ny portion från buffén, men hittar inte riktigt några favoriter att ta lite extra av. Det blir ännu en tallrik med blandade sallader. Jag är nöjd och trind om magen när vi lämnar Backa eat, men trots att jag bor i närheten tror jag inte riktigt på ett återbesök. Backa eat förblir en enkel lunchrestaurang i hjärtat av Lindholmen.

Restaurang:
Backa eat Plats: Backa teater, Lärdomsgatan 1C

Backa eat

Priser:
Lunchbuffé: 87 kronor. Lunchbuffé med soppa:
97 kronor.
Betyg: 3 av 5