Radar

Rekordmånga röstade i kyrkovalet

Socialdemokraterna är fortsatt störst i Göteborgs stift efter kyrkovalet, som inte har lockat så många väljare sedan 1950-talet. SD var ett av de partier som ökade, vilket oroar biskopen.

Valdeltagandet i årets kyrkoval var det högsta i Göteborgs stift på sedan 1950-talet år. 17,1 procent av Svenska kyrkans 700 000 röstberättigade medlemmar valde att gå till urnan, en siffra som kommer att bli någon procentenhet högre när alla förtidsröster har räknats. Jämfört med förra årets val var ökningen närmare 5 procentenheter.

Socialdemokraterna är fortsatt störst i Göteborgs stift med 24,2 procent, följt av Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, som får 16,1 procent. Båda nomineringsgrupperna ligger kvar på samma antal mandat som vid förra valet.

Centerpartiet ökade med tre mandat; Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna med två. Att SD går framåt bekymrar biskop Per Eckerdal.

– Sverigedemokraternas ökning inger en viss oro eftersom de i väsentliga delar har en annan värdegrund än Svenska kyrkan. När en ledande företrädare för SD här i Göteborg uppmanar sina medlemmar att gå med i kyrkan för att rösta i kyrkovalet och sedan gå ur för att slippa betala medlemsavgiften avslöjar de vad de menar med sitt engagemang i kyrkan, säger han i ett pressmeddelande.

De politiska partierna får sammantaget ett ökat inflytande i Göteborgs stiftsfullmäktige, medan Öppen kyrka och Frimodig kyrka, som båda är parti-obundna, minskar.