Radar

Många anmäler nazistdemonstrationer

I söndags demonstrerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg utan tillstånd.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer väcker starka känslor. Justitieombudsmannen (JO) och Förvaltningsrätten har den senaste tiden fått ta emot ett stort antal anmälningar och överklaganden.

I söndags marscherade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genom centrala Göteborg utan tillstånd. Polisen valde att inte avbryta demonstrationen och sedan dess har minst 29 anmälningar mot Polismyndigheten i västra Sverige kommit in till Justitieombudsmannen ( JO), vilket har uppmärksammats i flera medier.

Även NMRs planerade demonstration i samband med bokmässan den 30 september har överklagats av olika aktörer. Förra veckan rapporterade Syre Göteborg att Judiska centralrådet har lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten i Göteborg, med anledning av att nazisterna får marschera nära den judiska synagogan under jom kippur, den judiska kalenderns viktigaste dag.

Under veckan har fler överklaganden kommit in till förvaltningsrätten. Svenska Mässan, där bokmässan äger rum, motsätter sig att NMR får samlas utanför mässan och inleda sin marsch därifrån.

– Samlingsplatsen utanför mässan är direkt olämplig. Vi tar emot 30 000 besök på lördagen och tillgängligheten i området är ytterst betydelsefull för Bokmässans besökare, säger Maria Källsson, ansvarig för Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Även människorättsorganisationen Civil rights defenders har överklagat demonstrationen. De anser inte bara att rutten ska ändras, utan också att NMR ska anvisas att demonstrera en annan dag än 30 september.

– Ett demonstrationstillstånd kan upphävas och ska vägras om sammankomsten utgör en fara för människors liv och hälsa. Mot bakgrund av hur Nordiska motståndsrörelsen agerar vid sina demonstrationer och deras historia av våldsbrott menar vi att den risken för hets, hot och våld är överhängande, säger Robert Hårdh, chef på Civil rights defenders, i ett pressmeddelande.