Energi

Limfärg till 20 kvadratmeter

Ockra och andra jordfärger ger limfärgen vackra nyanser.

Det här är ett recept på vit limfärg. För att få ljusa nyanser kan du blanda i färgpigment. För att få riktigt mörk limfärg ersätter man limmet med färgpigment – olika proportioner för olika slags pigment.

Du behöver: 2 hekto cellulosalim, även kallat målarlim (inte tapetklister) 10 kilo krita en 20-litershink en visp slevar att röra om med eventuellt linoljesåpa för att förbättra konsistensen roller och penslar

Gör färgen så här:

1. Vispa ner målarlimmet i 5 liter ljummet vatten. Låt det stå och svälla i en eller två timmar. 2. Häll först 5 liter vatten och sedan 10 kilo krita i hinken. Låt kritan suga åt sig vattnet i några timmar innan du rör om. Om du rör om för tidigt blir det klumpar. 3. Blanda limblandningen i kritblandningen. Först är blandningen tjock och svår att röra om i, men fortsätt, så blir det lättare. Rör om tills färgen har samma konsistens som välling.

Måla så här:

1. Stäng av värmen i rummet som ska målas och vädra inte medan du målar. Rummet ska vara svalt och fuktigt för att färgen ska torka lagom snabbt. Därför är det bäst att måla på våren och hösten. 2. Ställ färgburken eller färghinken i ett vattenbad i diskhon eller badkaret för att färgen ska hålla lagom temperatur (rumstemperatur). 3. Rör om ordentligt, inte bara innan du börjar måla utan då och då. Annars sjunker kritan och eventuellt pigment till botten. 4. Måla flödigt, med mycket färg och pensel eller roller. Först när ett lager har torkat ser du om det behövs ett till, eller kanske två.