Radar

Karibisk konsttävling sätter fokus på förnybar energi

Candice Sobers och Seon Thompson visar upp de verk som gav dem andra tredje pris i kategorin bildkonst.

Konstnärers perspektiv får sällan utrymme i samtal om förnyelsebar energi. Men en tävling anordnad av den karibiska samarbetsorganisationen Caricom har gett unga konstnärer en chans att ändra på det.

Flera av de nio vinnarna i den konsttävling som utlysts av Caricom kommer från Trinidad och Tobago och tidigare i somras lyftes dessa konstnärers verk fram vid en ceremoni vid landets energidepartement.

Flera av vinnarna säger till IPS att tävlingen fått dem att blir mer intresserade av den diskussion om hållbar energi som på senare tid blivit allt livligare i regionen. Candice Sobers, vars målning kom på andra plats, berättar att tävlingen fått henne att i högre grad tänka på att spara på el. Numera släcker hon alla lampor och hushållsmaskiner i hemmet som inte används för tillfället.

Hennes bidrag föreställer ett träd som är format som en gravid kvinna som bär solen i sin mage. Moder energi, som tavlan heter, använder en cykel som transportmedel och i hennes närmiljö finns flera olika former av förnybara energikällor.

– Cykeln representerar ett fordon som drivs utan fossila drivmedel. Den energilampa som hänger på kvinnans nacke används som ett smycke samtidigt som hon passerar ett vattenkraftverk och ett landskap med vindsnurror, säger Candice Sobers till IPS.

Tredjeprisvinnaren Seon Thompson säger att han ville koppla samman frågan om hållbar energi med de naturliga element som alla i Karibien har en relation till – som solen, alla grönområden, husen och bergen. De hus som är avbildade i hans målning har solpaneler på taken.

– Vi är ett bra exempel på länder som har alla element som behövs för att utnyttja hållbar energi. Det enda som krävs är fler investeringar, säger Seon Thompson.

Han är bildlärare på en skola och har under lektionerna arbetat med frågor om hållbar utveckling. Bland annat har han uppmuntrat sina elever att ta med sig saker som annars hade kastats och låtit dem arbeta med att hitta nya användningsområden för sakerna.

En annan deltävling gick ut på att göra en film om frågorna, och den vanns av 19-årige Fidelis Iwueke, som vid sidan av sitt filmintresse studerar miljökunskap.

Filmen inleds med bilder från naturen, och går sedan över till bilder av karnevalsfirande människor medan Fidelis Iwueke läser en text där han beskriver Karibiens befolkning som ”full av energi, och vi är beroende av energi för tillväxt, vår överlevnad och en hållbar utveckling”. Till IPS säger han att regionen har de förutsättningar som krävs för att skapa en hållbar energianvändning.

– Solen finns alltid där, och vi har hav som kan ge vågenergi. Det enda som krävs är en grundläggande attitydförändring – och ett förändrat konsumtionsmönster skulle vara ett stort steg på vägen, säger Fidelis Iwueke.