Radar

Clowner protesterade mot Aurora 17

Den senaste veckan har det protesterats mot Försvarsmaktens övning Aurora 17 på flera sätt. Bland annat blockerade clowner ingången till Säve flygplats.

I måndags samlades ett tjugotal clowner i Göteborg för att manifestera mot försarsmaktsövningen Aurora 17. Clownerna tog sig till Säve flygbas, där amerikansk militär just nu är stationerad, och satte sig ner för att äta picknick utanför grinden till övningsområdet. På så sätt blockerade de infarten för de militära fordonen under två timmar.

– Fred skapar vi inte genom våld och vapen. Diplomati, samtal och kärlek är en bättre väg att gå. Därför valde vi att bjuda in till picknick med sång och dans. Vi försökte också samla in vapen i utbyte mot godis, sade clownen Elin Bothén Nyström efter protesten.

Innan clownerna lämnade platsen ställde de ut lådor för vapeninsamling och lämnade över ett brev till militären med uppmaning att sluta kriga. Som avslutning genomförde de en sorgeritual över de människor som blivit dödade i krig.

Flera fredsaktivister tog sig också in på militärområdet där de vecklade upp banderoller med budskapen ”Nej till Aurora” och ”Nej till Nato”. Försvaret säger till Syre Göteborg att de ”avvisats eller avlägsnats från skyddsobjektet” och att allt gått lugnt till.

Också i lördags hölls en demonstration mot Aurora i centrala Göteborg, där omkring 1 500 personer tågade från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. 33 organisationer stod bakom demonstrationen och bland talarna hördes Gudrun Schyman, Sven Wollter och Soraya Post. Samtidigt var medlemmar från Liberalerna på plats i Brunnsparken där de delade ut flygblad och uttryckte stöd för militärövningen.