Energi

Hallå där! …

Clara Vollrathson, kommunikatör på avdelningen museum, konst och kultur, Mölndals stad.

…Clara Vollrathson, kommunikationsansvarig för evenemanget Kulturnatt i Kvarnbyn – ett arrangemang som äger rum i kväll, fredag, och bjuder på en lång rad programpunkter som barnaktiviteter, musik, dans, konst och mycket annat.

I kväll är det återigen dags för Kulturnatt i Kvarbyn. Vad kan besökarna förvänta sig av kvällen? – De kan förvänta sig en kväll fylld av kulturupplevelser av olika slag – allt från konst i annorlunda miljöer, till musik, dans, poesi, trumkonst, magi och en hel del humor i uppträdanden på flera olika scener. Och inte minst en mängd lokala verksamheter som öppnar upp sina dörrar för besökare. Här finns museer, konst- och fotostudios, studieförbund, föreningar, hantverkare och mycket mer. Allt inramat av en fantastisk kulturmiljö.

Vad är det som gör Kvarnbyn till en så speciell plats? – Det är en välbevarad kulturmiljö med en vacker och kraftfull fors som spränger fram mellan de gamla industribyggnaderna. Längs med forsen har det funnits kvarnar och industrier som nyttjat vattenkraften ända sedan medeltiden. Många av byggnaderna som finns kvar i dag är från industriområdets storhetstid under slutet av 1800-talet. Det är en riktigt häftig plats att fylla med ny och spännande kultur.

Vad ser du själv mest fram emot? – Myllret av människor och upplevelser som kvällen bjuder på, och att det verkligen händer någonting i varje vrå. Konstutställningarna och installationerna ute i området ser jag fram emot att se på plats. Av scenframträdandena hoppas jag hinna se Mölndals Kulturskolas gäster från Lunkhwakwa Youth center i Chipata, Zambia, som bjuder på själfullt poesidrama. Föreställningen Gränslandet, som även den innehåller poesi, men även sång, dans och musik ska bli spännande att se, samt Corazonada med musikaliska rötter på Kuba och niomannabandet Simbi som hämtar sin inspiration från Haiti.