Radar

Mina Dennert får årets Anna Lindh-pris

Mina Dennert är 2017 års Anna Lindh-pristagare och belönas för sitt arbete med rörelsen #jagärhär.

På onsdagen tillkännagavs Göteborgaren Mina Dennert som 2017 års Anna Lindh-pristagare. – Jag är ständigt utsatt för påhittade falska påståenden och försök till smutskastning, så jag blir såklart väldigt glad att få en sådan här utmärkelse, säger Dennert.

Mina Dennert startade rörelsen #jagärhär för mindre än ett år sedan, och arbetar nu tillsammans med över 70 000 medlemmar för att få bort hat från nätet och skapa ett gott samtalsklimat. Nu får hon Anna Lindh-priset för sitt engagemang. Motiveringen lyder: ”Mina Dennert har genom sitt arbete i facebookgruppen #jagärhär inspirerat till att fler börjat ta plats i kommentarsfälten och börjat säga emot i de trådar som vi annars undviker. Pristagaren har i sitt engagemang visat övertygelse och civilkurage och därigenom inspirerat andra att stå upp för dessa värderingar.”

– I en tid av osäkerhet, när media fylls av oseriösa aktörer, är det stora arbetet att få både vanligt folk och nyhetsredaktioner att ta större ansvar på alla nivåer. Alla gör stor nytta som privatperson bland sina närmsta, när vi vågar höja våra röster inom detta område, säger Dennert.

Nästa steg för rörelsen är att oförtröttligt fortsätta upplysa människor om att ständigt fundera kring källkritik och ifrågasätta både invanda och nya sanningar. Bland annat vill rörelsen utveckla ett skolmaterial i ämnet.