Energi

Hallå där! …

Rachel Pierce, initiativtagare till Parkrun.

… Rachel Pierce som tagit initativ till gratisloppet Parkrun i Skatås, ett lopp som arrangeras varje lördag och som passar både motionärer och inbitna löpare.

Varför har du startat Parkrun?

– Det finns i dag en brist på lopp som är prestigelösa och tillgängliga för alla. Jag och resten av teamet vill fylla den bristen. I Sverige är tendensen att organisera lopp som främst riktar sig till seriösa löpare. Hälsa är en angelägen fråga i vårt samhälle och ett femkilometers motionslopp kan bli någonting för alla. Det blir en väg in för dem som inte är regelbundna joggare och ett gratis träningspass för dem som är vana löpare. Att loppet är gratis är viktigt. Att skapa ett positivt och hälsosamt samhälle är också viktigt. Pengar borde aldrig vara en spärr för att delta. Skatås Parkrun är någonting för hela Göteborg och är öppen för alla som bor här.

Du har sagt att du önskar att Parkrun hade funnits när du kom till Sverige. Varför det?

– Jag tror att det ofta är svårt för nyanlända att hitta naturliga och avslappnade miljöer att umgås med människor i. Jag var antingen på SFI med andra invandrare eller så var jag hemma med min svenska sambo och hans svenska familj. Det kändes som jag reste fram och tillbaka mellan två världar. Jag sprang väldigt mycket då och letade efter någonting att delta i, men utan en bra förståelse av det svenska föreningslivet eller det svenska språket var det svårt. Parkrun är ett enkelt koncept som inte kräver så mycket av sina deltagare. Enkelhet och öppenhet är anledningen till varför Parkrun är så populärt i hela världen.

I lördags var det premiär. Hur gick det?

– Loppet var riktigt givande att inviga efter så många månaders arbete. Funktionärsteamet jobbade bra ihop och det var kul att träffa så många som jag bara har pratat med via mail. Och loppet var en stor succé. Vi hade 67 nöjda löpare och de flesta hade lite tid att umgås och ta en fika efteråt. Det kommer ta ett par veckor innan alla vi känner oss helt trygga inför loppet, men nu är det bara att fortsätta. Vi har redan flera personer till som vill springa varje vecka eller ställa upp som funktionärer, så 67 är bara början. Nu får vi bygga på det.