Radar

Misshandel en del av vardagen för många peruanska kvinnor

Fattiga kvinnor från Anderna står i kö för att motta bistånd i regionen Puno i Peru.

Våld i hemmet är mycket vanligt i Peru och särskilt utsatta är fattiga kvinnor på landsbygden. Förövare till kvinnomord går dessutom ofta fria, eller får förhållandevis lindriga straff.

Under förra sommaren anordnade ett kvinnocenter i regionen Cajamarca återkommande möten där kvinnor fick en möjlighet att diskutera det våld så många möter i sina hem. Mängder av kvinnor och tonårsflickor deltog.

– Män förolämpar och slår kvinnor, och många kvinnor tror att det är deras eget fel, att de förtjänar att behandlas på det sättet, sa en deltagare vid ett av dessa möten.

I många peruanska familjer prioriteras pojkars skolgång före flickors. En FN-rapport har visat att endast dryga 53 procent av kvinnorna i landet har motsvarande gymnasieutbildning, medan siffran för män ligger på 66 procent. Drygt 17 procent av kvinnorna är inte läs- och skrivkunniga, medan andelen män är 6 procent.

Utbildning har en stor betydelse för risken att bli utsatt för våld i hemmet. Detta har bland annat slagits fast i en studie vid Princeton University, som visade att riskerna för kvinnor som saknar utbildning är mycket högre än för kvinnor som fått möjlighet att läsa på högskola.

Även detta framkom vid de möten som hölls bland kvinnor i Cajamarca.

– Om kvinnan inte gör mat och sköter sina uppgifter så blir hon utsatt för övergrepp. Och de har ingen möjlighet att komma undan detta eftersom de saknar både utbildning och resurser, berättade en av deltagarna.

De gamla patriarkala värderingarna lever kvar i stora delar av Peru. Särskilt tydligt är det bland familjer på landsbygden, där våldet mot kvinnor är särskilt utbrett.

– Det är värre på landsbygden, där förväntas kvinnorna bara vara i sina hem och ingen annanstans. Kvinnorna pratar inte, och blev uppfostrade på det sättet. Deras pappa slog deras mamma och när de själva gifter sig blir de också slagna, berättade Yolanda, en av de kvinnor som deltog på ett möte vid kvinnocentret.

Även Panamerikanska hälsoorganisationen slår fast att Perus fattiga kvinnor i betydligt högre grad är utsatta för våld i hemmen. Enligt WHO blir hela 62 procent av kvinnorna på Perus landsbygd under sin livstid utsatta för våld av en partner.

Det är inte ovanligt att våldet får dödliga konsekvenser. En genomgång av den peruanska tidningen La Republica visar att minst 356 kvinnor fallit offer för så kallade feminicidios, mord som drabbar kvinnor på grund av deras kön, under de senaste fyra åren. Genomgången visade också att dessa mord sällan leder till fällande domar – något som bara skedde i 84 av fallen. Närmare hälften av de män som dömdes fick dessutom förhållandevis lindriga domar, mindre än 15 års fängelse.

Vid ett av mötena i Cajamarca började Cecilia, en kvinna som länge suttit tyst, plötsligt att detaljerat berätta om en ”nära släkting”, som råkade vara precis lika gammal som hon själv, 29 år. Hon berättade om hur kvinnans man tvingar henne att vara hemma och ta hand om parets barn, hur han hela tiden kontrollerar henne och kräver att få veta vem hon träffar och vad hon gör.

– Han tvingar henne att bo med henne. Hon försöker ta sig därifrån, men han står alltid i vägen och väntar på henne. När han ser att hon talar med någon annan blir han arg. Och det är då han slår henne. Hon lever i rädsla och är rädd för att han ska döda henne om hon skulle träffa någon annan, berättade Cecilia.

Oavsett om berättelsen handlade om Cecilia själv, eller en verklig anhörig, så är den typisk för den situation många kvinnor i landet lever i. Även om vägen är lång kan kanske möten som dessa vara en start på vandringen mot ett samhälle där kvinnor inte längre behöver vara rädda för sina män, eller för att berätta om sina upplevelser.