Radar

Ingen ensamstående har fått assisterad befruktning

Trots att lagen har ändrats så att ensamstående numera har rätt till assisterad befruktning har inga genomförts. fyra års kötid väntar i Göteborg.

Den första april 2016 gick lagen igenom som sade att ensamstående skulle ha samma rätt till assisterad befruktning som par. Men hittills har ingen ensamstående i Göteborg genomgått en behandling, meddelar P4 Göteborg. På Sahlgrenska universitetssjukhuset är det fyra års väntetid idag. Inga nya pengar har skjutits till för att förkorta kötiderna, något som exempelvis skett i Skåne. För många ensamstående framstår inte fyra år som en realistisk väntetid.

– Vi har gjort detaljerade beräkningar på detta som vi har presenterat för Regionfullmäktige. Om det blir 200 kvinnor som har satt upp sig hade vi behövt få 15 miljoner ytterligare och dem behöver vi ha under lång tid. För vi behöver upprätta och ha fler donatorer, vi behöver mer lokaler, mer personal. Vi behöver mer av allting, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på Reproduktionsmedicin på Sahlgrenska, till P4.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV