Energi

Hallå där! …

Gunvor Bergquist, Vänsterpartiet.

… Gunvor Bergquist, ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i park- och naturnämnden..

Vänsterpartiet pratar om en omställning i ekologisk riktning. Hur skulle ett sådant omställt samhälle se ut?

– I Göteborg har människorna tagit tillbaka staden från massbilismen. Elektrifierad kollektivtrafik, cykling och gemensamma mobila lösningar är självklara och miniparker har vuxit fram på tidigare gatuparkeringar. Solen ger oss energi och odlingar frodas. Vi har byggt hyresrätter med låg klimatpåverkan och alla har ett hem. Resurser fördelas mer rättvist och gröna jobb och sextimmars arbetsdag ger tid för umgänge och engagemang. Onödiga prylar och långa flygresor är otrendigt. Grunden till det omställda samhället är en rödgrön politik där jämställdhet och rättvisa globalt och lokalt är utgångpunkten.

Vilka är de största hindren?

– Vi har inte ekonomisk demokrati. Marknaden tar inte hänsyn till vad naturen tål eller hur resurserna fördelas. Systemet ökar klyftorna och driver på klimatförändringar och rovdrift av naturen. Den ekonomiska politiken behöver anpassas efter de ekologiska gränserna, minska klyftorna och möjliggöra gemensamma hållbara satsningar. Vänsterpartiets syn är att ekonomi och ekologi måste samverka för att vi ska klara omställningen och rädda klimatet.

Många säger sig uppleva ett stort avstånd mellan sig själva och de viktiga besluten. Vilken roll tänker du dig att kommunpolitiken skulle kunna ha i denna viktiga fråga?

– Det är lätt att känna maktlöshet. Vi behöver en konkret och konsekvent politik som styr mot ökad hållbarhet både socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Genom att visa på vikten av gemensamma lösningar och fatta beslut som underlättar ett vardagsliv med låg miljöpåverkan kan vi öka tilliten till systemet. Många har redan i dag en låg klimatpåverkan och det är viktigt att inte skuldbelägga människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV