Radar

Får bara hälften av sökta förskolepengar

Det blev inga 150 miljoner till minskade barngrupper i förskolan. Göteborg fick bara drygt hälften av det sökta statsbidraget.

Under våren gick de rödgröna i Göteborg ut med att det skulle kunna bli nästan 150 miljoner kronor för att minska barngrupperna i förskolan. De har själva satsat 50 miljoner kronor i sin budgeten, och den resterande summan utgjordes av sökta bidrag. Sammanlagt hade Göteborgs stadsdelar äskat 98 miljoner kronor av det statsbidrag som huvudmän kan söka för att minska barngruppers storlek.

”De kan inte räkna med att få 100 miljoner i statsbidrag när det är totalt 800 miljoner som ska delas ut över hela landet”, sa oppositionspolitikern Helene Odenljung (L) till SVT.

Och hon fick rätt: När fördelningen av bidraget presenterades nyligen fick Göteborg knappt 53 miljoner kronor, alltså bara drygt hälften av den ansökta summan.

Enligt skolkommunalråd Karin Pleijel (MP) var det väntat att hela beloppet inte skulle beviljas.

– Vi fick hälften, men samtidigt dubbelt så mycket som förra året. Vi förstod att vi inte kunde få hel utdelning. Redan nu skjuter kommunstyrelsen in 15 extra miljoner för att kunna påbörja rekryteringen redan nu i sommar, säger hon till Göteborgdirekt.

Hon syftar då på den extra satsning som de rödgröna gick ut med i mitten av juni för att snabba på arbetet. Med den ursprungliga budgetsatsningen, statsbidraget och det nya tillskottet på 15 miljoner blir det alltså sammanlagt 118 miljoner kronor till förskolan. Det motsvarar i genomsnitt en tredjedels tjänst per förskola.

För att leva upp till Skolverkets riktlinjer om barngruppers storlek skulle det behövas 470 nya förskoleavdelningar i Göteborg, enligt en rapport som stadsledningskontoret presenterade i våras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV