Glöd

Solidaritet kräver nykterhet

#1120.

Glöd – Leo Rudberg

Varför dricker inte du?” Ofta får vi nykterister denna fråga – men ingen frågar varför alkoholkonsumenter dricker. Trots att alkoholkonsumtion till skillnad från nykterism förutsätter en aktiv handling är det nykterismen som ifrågasätts. Detta beror på alkoholnormen. Likt alla normer är alkoholnormen raka motsatsen till naturlig – den är socialt konstruerad av människor. Normer är självklart inte dåliga per automatik. Men när konsumtionen av ett flytande gift görs till norm, då har något gått fel i ett samhälle.

Det är mitt motstånd mot just alkoholnormen och alkoholens skadeverkningar som är mitt främsta skäl att inte dricka alkohol. Alla nykterister har sina egna anledningar – från en egen bakgrund av missbruk till att en aldrig velat testa – men för min del är normkritik och solidaritet med alkoholens offer det viktigaste skälet.

Alkoholens kroppsliga skador är väl belagda – risker finns för allt från skrumplever och hjärt- och kärlsjukdomar till cancer och depressioner. Men de medicinska skadorna är bara början på problemen. I Sverige har vi tack vare nykterhetsrörelsen en hyfsad alkoholreglering – men globalt visar alkoholindustrin sin hänsynslösa vinstjakt, då företagen försöker exportera alkoholproblem till andra länder. Detta gör industrin genom förtäckt alkoholreklam som mer eller mindre explicit riktar sig till barn, till exempel i form av förment alkoholkritiska skolföreläsningar där elever i själva verket lär sig att alkohol är normalt eller i form av Hello Kitty-öl.

Vidrigt är också utnyttjandet av ”ölflickor” i Sydostasien. Alkoholföretag som Carlsberg anställer unga kvinnor för att uppmuntra kunder i barer att köpa mer alkohol. I praktiken innebär detta för många av kvinnorna ett underbetalt jobb med usla arbetsvillkor och mycket stor risk för sexuella trakasserier och missbruk (allt enligt studier refererade i tidningen Accent 2009). Så ser det sexistiska förtryck ut som svenska alkoholkonsumenter bidrar till genom sin konsumtion.

De lokala och globala problem som alkoholkonsumtion orsakar är för många för att kunna avhandlas på djupet här; t.ex. finns stora problem vad gäller allt från kriminalitet (majoriteten av alla misshandelsfall utförs av någon berusad) och olyckor (30 procent av alla dödliga olyckor globalt har alkoholkoppling) till miljö (i form av resursförbrukning och utsläpp från produktion och transport) och ekonomi (till exempel i missbrukskostnader och fattigdom). Fruktansvärd är också tillvaron för alla barn som tvingas växa upp med missbrukande föräldrar, och som inte får tillräckligt stöd av samhället, ens i Sverige idag.

Alkoholindustrin producerar elände. Trots det finansierar svenska myndigheter och kommuner denna industri genom att köpa alkohol till sina anställda. Det är ovärdigt. Av solidaritet med barn, med kvinnor i fattiga länder och med alla andra offer för alkoholindustrin borde det vara självklart att avstå från alkohol. Både för skattefinansierade institutioner – och för alla oss som kämpar för en bättre värld.