Energi

Hallå där! …

Lisa Marie Bengtsson och hennes utställning Flip.

… Lisa Marie Bengtsson, barnkulturdesigner och formgivare som leder dagarna på Stadsmuséet då unga får skapa ett Göteborg 400 år in i framtiden.

Vad är det ni kommer göra på innergården från 27 juni? – Det kommer skapas magi! Veckan kommer ge besökare en möjlighet att få fundera kring hur en stad i framtiden skulle kunna se ut. Vad finns där, och hur fungerar saker och ting? Museets innergård kommer att fyllas med massor av roliga och härliga material att skapa och designa sina uppfinningar med. Tre olika teman – arkitektur, transport och natur – kommer att vägleda och inspirera den som vill och kanske ge svar på frågor som hur vi sover 400 år in i framtiden, om det finns det nya sorters husdjur, om hus kan flyga. Jag tror ju på att tankeverksamheten går hand i hand med att få jobba fysiskt med material, kropp och rumslighet.

Hur kom den här idén till? – Stadsmusset frågade mig om jag skulle vilja formge en interaktiv och rolig aktivitet under sommaren med koppling till utställningen Göteborgs Födelse. I utställningen får du lära dig om dåtid. Därför tänkte jag att det skulle vara roligt och intressant att få reflektera om vår nutid och förutspå vår framtid. Också blir det extra roligt att få bygga kring ämnet staden just på Stadsmuseet i en miljö där det finns så mycket historia. Och just 400 år in i framtiden, är så långt och svårt att greppa att det förhoppningsvis hjälper till att tänka, bygga och leka fritt.

Hur är det att designa tillsammans med barn till skillnad från vuxna? – Det är såklart svårt och konstigt att klumpa ihop barn som en kategori och vuxna som en. Men i mina ögon ska det vara lustfyllt, lite utmaning och enkelt att förstå. Kreativt kaos bör vara tillåtet och som vuxen kanske bra att ta ett steg tillbaka, prata lite mindre, men samtidigt vara lyhörd och guidande.