Radar

Bättre kost med soldrivna växthus

Jhaneth Rojas i byn Phuyuwasi i Cochabamba visar upp rödbetor som hon kan skörda tack vare ett växthus som värms upp med solpaneler.

Skiftande temperaturer och frost försvårar odling uppe i bergen i byn Phuyuwasi i Cochabamba i Bolivia. Nya växthus med solpaneler har blivit räddningen.

– Jag brukade köpa grönsaker för 1 00 boliviano (drygt 1 00 kronor) men nu kan jag spara de pengarna. Vi åt inte bra tidigare. Men nu finns det inte längre någon undernäring bland barnen, säger Maribel Vallejos.

Maribel Vallejos deltar i ett projekt som genomförs i samarbete med landets departement för landsbygdsutveckling med stöd från FN:s jordbruksorganisation och andra FN-organ.

Det är inte lätt att odla i området eftersom temperaturen kan falla till fyra grader Celsius under natten för att senare stiga till 28 grader, förklarar projektkoordinator Remmy Crespo.

– Tidigare åt de flesta här ris, ägg och kyckling vid vissa tillfällen. Nu har det dagliga intaget av proteiner, vitaminer och mineraler ökat kraftigt, säger Remmy Crespo.

I området finns 28 växthus med solpaneler som nu skyddar grödorna. Numera odlas även fisk i dammar. Jhaneth Rojas i byn Phuyuwasi säger att familjens kost har förändrats.

– Lokala jordbrukare brukade inte odla rödbetor, gurkor, squash, gröna bönor, broccoli eller spenat. I dag vill min pappa utöka växthusen med solpaneler så att hans barn kan växa sig starka.

En verksamhet har också startats där näringsrika soppor produceras och säljs på lokala marknader. Orellana berättar för IPS att hon lämnat arbetet på textilfabriker i Argentina och Brasilien för att återvända till sitt hem och familj och arbeta i verksamheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV