Energi

En punkig koltrast som serverar rustik och hemlagad veganmat

Plocktallriken till förrätt består av egentillverkade korvar och ostar.

Svenskarna har länge åkt till Berlin för att frossa i veganmat, men nu minskar anledningarna till att gå över ån efter vatten. Helt veganska restauranger är inte längre sällsynta i Sverige.

Bara ett stenkast från vegantäta Andra långgatan i Göteborg, ligger Blackbird vegankök & bar. Det är en kvällsöppen restaurang med fullt hus från klockan 17. Blackbird har blivit en populär oas för många, sedan det smygöppnade med julbordssittningar i slutet av 2015.

Christina Blom och hennes polare hade drömt i många år om att öppna ett veganskt ställe. Idéerna tog slutligen form på allvar och efter ett idogt sökande efter lokal, stod det klart. Nu återstod bara en Kickstarterkampanj för att få ihop pengar till ny inredning, vilket också roddes i hamn.

– Vi tyckte att det saknades ett ställe som serverar vegansk mat, som är driven av veganer och som samtidigt är en mysig bar med vegansk dryck. Vi har världens bästa kunder som alltid är snälla och trevliga och tycker att maten är bra. De verkar gilla inredningen och atmosfären också, säger Christina Blom, som lämnat en tjugoårig karrär som fotograf bakom sig.

På Blackbird spelas punk och metal, men stämningen är långt ifrån högljudd och ruffig. Och maten håller hög klass. Beställ in en plocktallrik till förrätt och du blir serverad egentillverkade korvar och ostar. Till huvudrätter erbjuds bland annat jordnötstempeh och panerad ost, och menyn byts ut regelbundet.

– Att kunna erbjuda hemlagad, rustik veganmat gjord från grunden var en av våra grundidéer. Vi vill visa att det inte behöver vara så svårt. Vi har fantastiska kockar som brinner för det här och som gillar att experimentera. Vem som helst kan steka på en seitanfilé, men vi vill att vår mat ska vara något utöver det vanliga, säger Christina Blom.

Ekologiskt är viktigt för Blackbird. I kranarna på Blackbird serveras ekoöl och alla drycker i baren är veganska – allt från vin och sprit till öl och drinkar. Christina Blom är den som oftast står bakom bardisken. Richard Corry är en av kockarna. Det är också han som lagar Christinas favoritmat.

– Godaste maten är Richards hemgjorda seitan i alla former, till exempel sunday roast eller seitanstek med ugnsrostad potatis, sås och ångkokta grönsaker. Jag är också förtjust i amerikansk frukost som pannkakor, steamed greens, scrambled tofu och vegkorv, säger Christina Blom.

Ett urval av veganska restauranger

Blackbird vegankök & bar Stigbergsliden 3, Göteborg
Crippas café Kusttorget 1
Ecomelo Karl Johansgatan 80
Green room Örgrytevägen 5, Liseberg
Göteburgare vegan (öppnar inom kort) Andra långgatan 11
More is more Herkulesgatan 40
Open new doors Norra hamngatan, Tyskabron
Planet Vega (foodtruck) Kungstorget