Energi

Hallå där! …

Caroline Gollungberg, kommunikatör för West pride.

…Caroline Gollungberg, som är kommunikatör för West pride som drar igång på onsdag den 7 juni och pågår fram till Regnbågsparaden den 10 juni.

Prideveckan och Regnbågsparaden är lite av en folkfest, men också stort allvar. Hur funkar det att kombinera detta? – Liksom alla andra konst- och kulturfestivaler vill West pride så klart skapa en festivalstämning för våra besökare. Genom att kombinera detta med HBTQ-frågor i en allvarligare kontext genom seminarier, föreläsningar med mera, vill vi också skapa mötesplatser för människor och organisationer, så att dessa frågor kan lyftas fram. Kombinationen gör att fler kan tillgodose sig kunskaper inom HBTQ och normkritik, samtidigt som vi kan erbjuda en plats där HBTQ-personer verkligen får ta plats och synas.

Vilka punkter under veckan tycker du själv ska bli mest intressanta? – I Regnbågsparken kan vi i år erbjuda fler artister än tidigare. Att kunna erbjuda dem gratis till allmänheten är något vi är mycket glada över och något vi hoppas att så många som möjligt ska kunna ta del av under veckan. Bland artisterna hittar vi Christina Kjellsson, Maxida Märak, Alice B och Linda Pira. För att inte tala om den fabulösa drag- och burlesquegalan under fredagkvällen, som kommer få hela parken att skimra. Paraden är ju en självklarhet också så klart.

Läget för HBTQ-personer i till exempel Tjetjenien är ju djupt tragiskt. Hur kommer Prideveckan uppmärksamma detta? – Det här är hela tiden aktuella frågor för oss. Under festivalen finns flera programpunkter som lyfter HBTQ-personers livssituation både nationellt och internationellt. Bland annat porträtterar vår ordförande Tasso Stafilidis olika HBTQ-personers livssituationer i Sverige och världen under föreställningen Kärlekens pris.