Zoom

Hallå där! …

Lennart Fernströms ledare i det allra första numret av Syre 2015.

…Lennart Fernström, ägare av Mediehuset Grönt som ger ut tidningarna Syre, Syre Göteborg och snart Syre Stockholm.

Vad är Syres redaktionella policy?

– Det finns inget nedskrivet policydokument hittills utan vi har använt min första ledare. Idén är att lyfta upp andra perspektiv än mainstream-media och frågorna vi har fokus på ska synas både i nyhetsmaterial och opinionsmaterial.

– Det finns ett frihetligt och grönt tänk bakom, men det beskriver inte i detalj hur vi agerar i olika redaktionella frågor utan är mer den generella inriktningen på tidningen. Men vi borde kanske sätta ihop ett sånt dokument.

Vilka texter påverkas av inriktningen ”grön och frihetlig”?

– Mer eller mindre bör alla påverkas på det sättet när det gäller urval, med det finns inga skarpa gränser för om ett ämne ligger för långt utanför.

Så Syres ambition är inte att vara en heltäckande nyhetstidning?

– Nej det är till exempel väldigt sällan vi rapporterar om sport, börs eller ”blåljusnyheter”.

Varför behövs Syre anser du?

– Det är två dimensioner: Dels behövs en större mångfald. Färre medieföretag äger mer och mer. Det behövs fler aktörer för att öka mångfalden. Det andra är att våra frågor behöver lyftas mer, att de saknas i stor del av medielandskapet.

Ser du någon risk i att ambitionen med att kompensera för det i övrigt enfaldiga medieutbudet går ut över andra journalistiska ambitioner, såsom den att vara opartisk?

– Ja det kanske det finns, men prenumererar man på Syre är det troligen det man vill ha. Det andra får man i andra tidningar.

Så jag ska inte förvänta mig en opartiskt rapportering i Syre?

– Absolut, det ska man inte förvänta sig i någon media. Alla har sin ryggsäck som färgar, både ägare och journalister. Jag tror att objektiv journalistik är en floskel.

– Men det handlar om att så ärligt som möjligt ta upp så många olika röster som möjligt.

I en tidning finns ju begränsat med utrymme. Finns det inte en risk att inriktningen på tidningen tränger undan vissa röster?

– Jo, så kan det vara, att vi värderar de alternativa rösterna på ett annat sätt. Oavsett vad man läser ska man som läsare aldrig ta det som en objektiv sanning.

Hur resonerar du som ägare om hur mycket du kan lägga dig i det redaktionella arbetet?

– Nu är jag ägare och chefredaktör på Syre. Det finns en problematik och det gäller att ha tydliga policys. Vi har haft redaktionella diskussioner kring frågor kopplat kring djurrätt, där det har blivit tydligt att vi redan borde ha haft policyn färdig. Jag vill inte normalisera förtrycket av djur, vilket kan leda till krockar. Den åsikten kommer ju från mig, från ägarhåll. Där kan det vara svårt med den balansen.

– Men man måste titta vilken typ av tidning det handlar om. Metro är profilerad som en bred nyhetstidning som ska täcka allt. I den andra extremen hittar vi föreningsägd media.