Energi

Grilla grönt i alla färger

Gillar du att grilla? Här kommer gröna grilltips, både enkla och mer avancerade. Och så en sjögrässallad som passar bra till.

Du behöver 4 färska rödlökar 1 dl flytande honung 1 dl olivolja grovsalt färsk timjan svartpeppar

Gör så här

Gör ett kryss med kniven i toppen av varje lök och skär av lite av roten så lökarna kan stå upp. Ställ löken på ett foliepapper som är insmort med olivolja. Häll honung och olivolja i snitten och på lökarna. Salta och peppra. Vik ihop folien. Grilla paketen tills lökarna är mjuka. Strö över färsk timjan och kanske lite mer honung och olivolja.

Om du är försiktig med folien går den att skölja av och återanvända.

Grillade majskolvar

Du behöver majskolvar (färska är godast, men frysta går också bra) olja salt Liquid smoke (om du vill) vitlök (om du vill)

Gör så här

Blanda olja, salt, en droppe Liquid smoke eller två och en pressad vitlöksklyfta i en burk och skaka om. Pensla majskolvarna med oljan. Låt elden brinna ner till glöd, eller tills det bara brinner lite. Om majskolvarna är frysta kan de ligga och tina i närheten av elden under tiden. Lägg dem sedan på grillgallret. Vänd dem när en sida har fått stekyta. Grilla långsammare om de är frysta, så de inte är kalla inuti när de är klara utanpå. Pensla gärna med oljeblandningen en gång till när majskolvarna är klara.

Grillade auberginer

Du behöver auberginer olja salt

Gör så här

Blanda olja och salt och häll i en plastpåse. Skär auberginerna i skivor på längden eller tvären. Du kan också skära dem i klyftor på längden och skära skåror i klyftorna. Lägg auberginebitarna i påsen med olja. Låt dem ligga i minst en halvtimme. Vänd på påsen ibland så att hela auberginerna drar åt sig olja. Det gör inget om det fortfarande brinner när du börjar grilla. Om skalet blir bränt kan du ta bort det. Grilla tills de är mjuka och börjar bli mosiga – men inte så mosiga så att de ramlar genom grillgallret.

Grillad tofu med lökdressing

Marinerad tofu 500 gram fast tofu 4 st vitlöksklyftor, fint rivna 4 msk ingefära, fint riven 2 msk mörk sojasås 2 msk agavesirap 1 dl olivolja 1 msk sambal oelek

Lökdressing 1,5 dl finhackad vårlök, rödlök eller gul lök 1,5 dl sojayoghurt salt och svartpeppar

Marinerad tofu

Skiva tofun i tjocka skivor. Blanda ihop rivna vitlöksklyftor, riven ingefära, sojasås, agavesirap, olivolja och sambal oelek. Häll ner marinaden i en plastpåse tillsammans med tofun och blanda runt försiktigt så att all tofu täcks. Låt marinera i minst 30 minuter, gärna längre.

Lökdressing

Blanda ihop finhackad lök och sojayoghurt. Krydda med salt och peppar.

Grillad grön sparris med pinjenötter

Du behöver 250 gram grön sparris 1,5 msk olivolja lite flingsalt 1 msk pinjenötter

Gör så här:

Skär av den nedersta delen av sparrisen, cirka en centimeter. Pensla sparrisen med olja och grilla den sedan i cirka två minuter. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna eller i lite aluminiumfolie eller något annat eldfast på grillen. Servera sparrisen med pinjenötter, flingsalt och lite olivolja att ringla över.

Sallad med grillad portobellosvamp

Du behöver 2 portobellosvampar 4 tomater 1 rödlök 1 msk olivolja

Till dressingen 1 msk rödvinsvinäger 1 msk flytande honung 2 msk olivolja

Gör så här

Skär bort foten och dela svampens hatt. Dela foten på längden och skiva. Skiva tomaterna. Skala och skär rödlöken i ringar. Fräs svampfoten och rödlöken i olja. Blanda samman vinäger, honung och olja och vänd ner i lökblandningen. Pensla svamphattarna med olivolja och grilla cirka 2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Lägg tomatskivorna på svampen och toppa med löksalladen.

Sjögrässallad

Du behöver 50 gram torkat sjögräs (wakame) 3 msk risvinsvinäger 3 krossade vitlöksklyftor 1 matsked honung eller råsocker 2 matskedar ljus sojasås sesamolja chiliflingor vitpeppar rostade sesamfrön (om du vill)

Gör så här

Blöt sjögräset i varmt vatten och låt det rinna av när det har blivit mjukt. Sätt det åt sidan. Blanda alla övriga ingredienser i en liten skål. Smaka av med chiliflingor och vitpeppar. Tillsätt dressingen till sjögräset. Blanda och servera.