Radar

Satsning i Mexiko har säkrat tillgång till mat

Jilder Morales vid ett av de avokadoträd som de fattiga småbönderna numera odlar på allmän mark, tack vare projektet.

Jilder Morales visar stolt upp sina små avokadoträd där gröna frukter börjat växa. De växer på allmän mark och ingår i en satsning som syftar till att ge fattiga småbönder större skördar och högre inkomster.

– Dessa jordar användes knappt tidigare, men nu har människor sett att de kan komma till användning. Vi odlar hälsosam mat som dessutom ger en inkomst, berättar Jilder Morales för IPS.

Hon att arbetsdagen vid odlingen börjar vid soluppgången. Jilder Morales ingår i ett förbund som finns i Huaquechula, i delstaten Puebla i sydöstra Mexiko.

Deras avokadoodlingar anlades i augusti 2015 på en del av de 265 hektar mark som förbundets medlemmar förfogar över. Till en början fick varje medlem tillgång till 32 plantor på denna offentliga mark som är till för att brukas kollektivt.

Satsningen ingår i ett program för ökad matsäkerhet kallat Pesa, som drivs av Mexikos myndigheter i samarbete med FN-organet FAO. Målsättningen är att hjälpa fattiga familjer på landsbygden att öka sin tillgång på bra mat och samtidigt ge dem en möjlighet till nya inkomster.

Inom förbundet föder man även upp höns, samt odlar flera andra grödor. De har även startat fiskodlingar. Förra året inledde Mexikos jordbruksdepartement hundratals liknande satsningar i alla landets 32 delstater.

– Kvinnor som deltar får uppleva den personliga tillfredsställelsen över att producera saker på egen hand, att de själva utför arbetet, säger Jilder Morales.

Förbundets medlemmar har fått utbildning i både jordbruk och teknik för fiskodling, men också i näringslära. Det första delmålet är att de ska kunna bli självförsörjande på mat och i steg två kunna sälja sitt överskott.

Förbundet är verksamt i den lilla orten Santa Ana Coatepec, som ligger i ett mycket fattigt område. Den ligger i en kommun där 80 procent beräknas leva i fattigdom och där 30 procent beräknas leva i extrem fattigdom.

Trebarnsmamman María Aparicio säger att hon tidigare inte visste något om fiskodlingar, men har lärt sig mycket genom projektet.

– Vi får kunskap om hur man odlar tilapia-fisk som kan vara användbar för hela regionen, berättar hon för IPS.

Hittills har man i förbundet kunnat odla 1,6 ton fisk. Fisken kan sedan säljas till dubbla priset jämfört med produktionskostnaden. Sedan förra sommaren har fiskodlingarna utökats.

– Vårt mål är att under varje säsong odla 5 000 fiskar, berättar María Aparicio, som återvänt till sin hemstad efter att ha arbetat som papperslös migrant i USA.

Förbundet har använt en del av överskottet till ett gemensamt sparande, som ska gå till att finansiera och utöka de befintliga projekten.

När IPS besöker området har förbundets medlemmar även börjat arbeta jordarna för nya odlingar av majs och hirs. Och de ser med tillförsikt på framtiden.

– Vi kommer att ha tillgång till mat och nya arbetstillfällen skapas, säger Jilder Morales.