Glöd

Tankar framför bokhyllan

Glöd – Jerker Jansson

Nästan alla mina böcker har legat undanstoppade i kartonger i källaren. Ett par kartonger science fiction. Lite poesi och mycket beteendevetenskap och politik. I dagarna har jag skaffat fler bokhyllor och ägnade helgen åt att sortera böcker.

En enorm njutning. Dels för att det är snyggt med böcker, dels för att just mitt bibliotek speglar mig som person, både privat och yrkesmässigt. Det fungerar som en bild av mitt kulturella och akademiska kapital. När hyllmetrarna av böcker om migration och mångkultur skulle in i hyllan blev jag sittande länge och bläddrade. Hel ogenerat tänkte jag: jag kan den här skiten. Min inställning är ideologiskt färgad, men den har rejält med vetenskapligt tänkande i sig. Jag gissar inte när jag snackar invandring.

Stöddigt? Vet inte. Jag respekterar en läkares kunskap, en psykologs, hovslagare och ingenjörs också. Jag tror inte att jag kan operera någon. Inte ens med bilder från internet. Jag inbillar mig inte att jag kan bygga en hängbro om jag bara struntar i vad som egentligen är sant.

När det kommer till kunskap och åsikter om samhället är det nämligen så det fungerar. Alla är fan experter. Många tar sig rätten att ignorera sanningar, ersätta dem med högt privata sanningar.

Vi lever i ett öppet samhälle, en demokrati. Jag har inget som helst intresse av att börja hindra folk från att göra saker bara för att någon annan är utbildad eller anses klokare. Tvärtom. Jag tror att de flesta kan lära sig lite vad som helst och det är ju kanon om en massa människor kan en massa saker.

Men på samma sätt som jag frågar en bilmekaniker om hur min bil ska fixas så kan det vara idé att fråga folk som har koll på olika samhälleliga processer om hur de kan tänkas funka. Det kan vara smart att sätta sig ner och studera en fråga, kolla vad de som tycker annorlunda än jag har för argument och till och med kanske läsa en bok eller två.

Jag har skrivit en del om Sverigedemokraterna. Om deras ideologi som jag definierar som fascistisk. Om att jag inte tycker att alla som röstar på dem är fascister, de flesta agerar nog utifrån en bild av verkligheten som de tycker är riktig och skulle väl vara rätt skeptiska inför rena nazifasoner. Men oavsett vad vi kallar dem, vilket har mer än ett akademiskt intresse, så är det stora problemet att de har fel.

De gör, både partiet och många av deras anhängare, tvärtemot vad jag tycker är lämpligt. De förnekar aktivt den samlade kunskapen om migrationmönster, etnicitet, invandring och inte minst integration som finns och som oftast är rätt bra.

Jag tror att det egentligen är omöjligt att bibehålla en extrem högerposition om man får en djupare förståelse för hur kulturer samverkar, hur migration hänger ihop med världekonomiska processer och hur faktorer som politisk instabilitet och förtryck, ekonomisk ojämlikhet och olika miljöproblem driver migrationen. Det är ideologiskt enögt och okunnigt och framför allt kontraproduktivt.

Med andra ord. Vi skulle aldrig få ett fungerande samhälle med SD vid makten. De har helt enkelt ingen koll. Och om de skulle skaffa sig koll skulle de inte länge kunna vara sverigedemokrater. De har fel. Fel. Fel.

Tv-serien Sense8

Försäkringskassan.