Radar

Snabbväxande bambu ska bidra till hållbarhet i Karibien

Nariva Swamp, ett unikt träskområde i Trinidad och Tobago, anses vara mycket viktigt för den biologiska mångfalden, förvaltning av kustområden och som koldioxidupptag.

Bambu kan bidra i kampen mot klimatförändringarna genom att absorbera utsläpp av koldioxid. Nu satsar flera länder i Karibien på bambu för att motverka negativa effekter av avskogning.

I ett avtal 2009 lovade Guyana att hålla skogsavverkningen i landet på en mycket låg nivå mot en kompensation från Norge på 250 miljoner dollar.

Pengarna kom från Redd+, ett internationellt finansieringssystem där rika länder kan betala fattigare länder för att inte hugga ned skog. Det handlar om att minska utsläppen av växthusgaser från avskogning.

Varje år absorberar skogar världen över omkring 40 procent av utsläppen av koldioxid som kommer från förbränningen av fossila bränslen. Avskogning bidrar därför till att ytterligare öka mängden koldioxid i atmosfären.

Hans Friederich som är chef för Inbar, en organisation som arbetar för en hållbar utveckling av bambu, menar att många länder inte har insett bambuns potential när det gäller lösningar för klimatanpassning.

– Bambu, och i viss utsträckning rotting, har glömts bort i sammanhanget. De kan hjälpa länder både med anpassning till och lindring av klimatförändringar. Särskilt för Karibien och för Jamaica är båda aspekterna viktiga, säger han till IPS.

Bambun är ett av världens snabbaste växande växtslag.

– Därför absorberar bambuskogar betydelsefulla mängder koldioxid. Stammarna är tunna men över tid är en bambuskog i genomsnitt en mer effektiv koldioxidsänka än andra skogar. Vi har gjort mätningar i Kina och det stämmer utan tvekan där, säger Hans Friederich.

Han tillägger att bambun även spelar en viktig roll när det gäller klimatanpassning.

– Det handlar om att hjälpa lokalsamhällen att hantera klimatförändringarnas effekter när det gäller kontroll av erosion. Bambun kan ge intäkter i tider när det inte finns några andra inkomstkällor eller när dessa har påverkats av översvämning, torka eller andra miljökatastrofer, säger han.

Genom Inbar har en grupp jamaicaner rest till Kina för att se hur bambun används som energikälla och kolkälla. Syftet var att kunna utveckla en bambuindustri i Jamaica.

Det nationella standardiseringsorganet meddelade 2014 att Jamaica skulle påbörja en storskalig produktion av bambu för byggande av billiga bostäder, möbler och produktion av kol för export.

I landet infördes åtgärder för att underlätta för människor att odla, skydda och skörda bambu. SBAJ, en sammanslutning för småföretag i Jamaica, skapade en sammanslutning för bambuindustrin 2015 tillsammans med nationella standardiseringsorganet, BIA.