Energi

Hallå där! …

Marcela Rojas, aktiv i rörelsen Vi står inte ut.

… Marcela Rojas, som är aktiv i rörelsen Vi står inte ut, som kommer delta med aktiviteter under Göteborgsvarvet, i morgon 20 maj, och som finns på plats för att stödja ensamkommande ungdomar som springer varvet.

Vi står inte ut kommer att engagera sig i Göteborgsvarvet. Berätta hur! – Vi är på plats vid Göteborgsvarvet för att stötta ensamkommande som springer. Vi kommer att ha tröjor på oss med ordet ”amnesti” på. Vi vill gärna träffa folk, samtala med dem och berätta för dem om hur situationen är för ensamkommande just nu. Vi vill att fler ska få upp ögonen för vilka övergrepp som pågår på Sveriges ensamkommande barn och unga från myndigheter och stat.

Vad tror du att ert stöd betyder för ungdomarna som ska vara med och springa? – För ensamkommande barn och unga är allt stöd från vuxna som bryr sig om dem livsviktigt i den situation de är i. Vi vill också visa att ensamkommande barn och unga är resursstarka och att de vill bli inkluderade i samhället precis som alla andra. Att tävla i Göteborgsvarvet är en del av det.

Göteborgsvarvet är ju en riktig folkfest. Går det att kombinera med politik? – Vi står inte ut är en rörelse som arbetar för att ensamkommande barns och ungas rättigheter beaktas, något vi inte tycker Sverige gör just nu. – Ensamkommande barn och unga bär sina rättigheter med sig som alla andra barn och unga. De var barn med skyddsbehov när de kom till Sverige. Det är Sveriges myndigheter och stat som ställt till det – inte de själva.