Radar

Fi hoppar av det rödgrönrosa styret

Västra Götalands kommuner har fått sex miljoner kronor för lokal naturvård och friluftsliv.

Feministiskt initiativ lämnar den rödgrönrosa ledningen i Göteborg. Anledningen är att man inte kunnat nå en överenskommelse med Socialdemokraterna om att hjälpa ensamkommande.

Sedan valet 2014 har Göteborg styrts av en rödgrönrosa ledning, men i förra veckan meddelade Feministiskt initiativ att de hoppar av samarbetet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Anledningen är att Fi och S inte har kommit överens i frågan om ensamkommande.

I vårens budgetförhandlingar för 2018 har Fi velat avsätta pengar för att stötta ensamkommande unga som fått avslag på sin asylansökan eller blivit uppskrivna i ålder, bland annat genom att möjliggöra fortsatt skolgång och tillgång till god man. Men Socialdemokraterna säger nej och nu spricker alltså samarbetet.

– Det handlar inte om prestige. Det handlar om en grupp otroligt utsatta barn och unga som inte får den hjälp de behöver. Det kan vi inte ställa upp på, säger Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ Göteborg, i ett pressmeddelande.

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet anser att Göteborgs kommun ska gå in med pengar för att hjälpa ensamkommande när staten inte längre betalar någon ersättning. Senast i veckan gick de tre partierna ut i ett gemensamt upprop där de uppmanar fackförbund, S-kvinnor och andra parter att påverka Socialdemokraterna i frågan.

– De ensamkommande barnen hamnar i kläm. Göteborgs stad måste ta ansvar. Vi hoppas att Socialdemokraternas samarbetspartners och andra kan hjälpa till att trycka på dem, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd, i ett gemensamt pressmeddelande från partierna.

Att Fi hoppar av samarbetet innebär inte att det blir maktskifte i Göteborg, då partiet har meddelat att de inte tänker fälla den kommande rödgröna budgeten.