Radar

Tillit i fokus på Vetenskapsfestivalen

Just nu pågår Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Temat för året är tillit, ett ämne som det vrids och vänds på under hela veckan. Bland annat är Tillitsverket på plats för att få både chefer och barnfamiljer att våga leka mer.

Initiativet Tillitsverket startades 2014 för att värna och höja den mänskliga förmågan att leka och skapa som en del av en positiv hållbar samhällsutveckling.

– Tillit är en oerhörd tillgång, till exempel på en arbetsplats eller i relationer. Det gör att människor mår bra och det skapar effektivitet. Men det går inte att fixa genom att köpa sig till det eller ladda ner en app. Det måste uppstå i dig och mellan oss, säger Stina Balkfors som är en av grundarna.

Till festivalen har Tillitsverket tagit med sig sin upplevelseutställning ”Skapa, leka, lyssna”, där man under veckan kommer att ta emot både yrkesarbetande, skolklasser och familjer.

– Man kan prata om tillit, men det är när man får uppleva det som begreppen skapar mening. Leken är ett väldigt bra område där man får öva i ett tryggt rum, och med ganska enkla medel kan du våga göra mer än vad du trodde, både i lek och i skapande.

Stina Balkfors tycker sig se att samhället börjar ta tillitsfrågan på större allvar.

– Sverige har haft en relativt hög nivå av tillit till andra människor och till samhällsstrukturer, men samtidigt pekar allt fler på att många samhällsproblem beror på att människor inte har tilllit till systemet. Jag upplever det som en öppning för att börja prata om tillit som en tillgång som vi måste satsa på.

Men att prata räcker inte, säger Stina Balkfors.

– Det finns hur många rapporter som helst som säger att tilliten måste öka, men hur?

I dag (onsdag) ska vi ha en workshop med chefer från Norra Hisingen, och de säger precis det: ”Vi behöver inte mer fakta, vi behöver våga öva”.