Radar

Fritt fram för fler köpcentrum

Den styrande rödgrönrosa minoriteten har blivit överkörda i Göteborgs kommunfullmäktige i frågan om att tillåta fler nya externa köpcentrum. Moderaternas motion i frågan om att stryka det tidigare förbudet samlade oppositionen och gick igenom.

Moderaterna är kritiska till hur Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har hanterat utvecklingen av handeln i staden, både i befintliga köpcentrum och med det tidigare förbudet av byggnationen av nya. På flera ställen i landet har externa köpcentrum konkurrerat ut handeln i stadskärnorna. Överby köpcentrum mittemellan Vänersborg och Trollhättan är ett exempel. Men Axel Josefsson från moderaterna i Göteborg ser ingen sådan risk för Göteborg.

– Det finns en underliggande potential eftersom handeln har utvecklats mindre här än i de andra storstäderna. Dessutom har vi en kraftig befolkningstillväxt. Det gör att konflikten mellan centrumhandel och externhandel inte är lika stor i Göteborg som den är i andra kommuner, säger han till ETC Göteborg Det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Nyhus som är ordförande trafiknämnden är däremot rädd att Göteborgs cityhandel nu riskerar att gå förlorande ur utvecklingen.

– Axel Josefson har helt fel i det här. De är bara att kolla mindre orter som Motala och Uddevalla, där innerstan dött efter att man byggt nya köpcentrum. Vi värnar den handel som finns inne i centrala Göteborg, för att det ska finnas liv inne i stan. Det kan inte bara finnas fik inne i en stad, det måste finnas butiker, säger han till samma tidning.