Radar

Aktivister kräver stopp för korruptionen i Amazonas

13-årige Jhanmarco Flores Huamaní från regionen Ayacucho i Peru deltog vid det möte för ungdomar som arrangerades parallellt med det stora forumet.

Det måste bli ett slut på den korruption som omgärdar stora projekt i Amazonas. Det var budskapet från deltagare vid ett forum som nyligen hölls i Peru och som samlade många företrädare för olika sociala rörelser.

Vid forumet, kallat Fospa, samlades fler än 1 600 deltagare från åtta olika länder i närheten av Amazonas i den nordperuanska staden Tarapoto. Tillsammans kom man överens om en lång rad förslag som syftar till att skydda skogar, vatten, jordar och ursprungsbefolkningarnas rättigheter.

Det fyra dagar långa mötet resulterade i en deklaration där företrädare för sociala organisationer, ledare för urfolk och akademiker uppmanar till kamp mot den korruption som de menar omgärdar många av de stora projekt som pågår i Amazonas.

I centrum för anklagelserna står de brasilianska företag som ingår i den stora korruptionsutredning som pågår i landet.

– De förslag och sammanfattningar som gjorts vid Fospa kommer att presenteras för beslutsfattare i alla berörda länder, säger Ismael Vega, som var en av organisatörerna av forumet, till IPS.

Den brasilianska korruptionsutredningen inleddes för tre år sedan och det finns kopplingar till ett dussintal andra latinamerikanska och afrikanska länder. Byggjätten Odebrecht och andra brasilianska företag anklagas för att ha betalat enorma summor i mutor till tjänstemän för att vinna lukrativa kontrakt för offentliga satsningar, i många fall i närheten av Amazonas.

Byggjätten har erkänt att man betalat närmare 800 miljoner dollar i mutor i en rad olika länder mellan 2001 och fram till 2016, enligt en rapport från USAs justitiedepartement som släpptes i slutet av förra året. Mutor ska ha betalats ut i fem av de åtta länder som ingår i Amazonas.

Under mötet uttalade representanter för olika organisationer i dessa länder att de gemensamt ska arbeta för att anmäla och bekämpa korruptionen. De berörda länderna är Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela.

I Peru byggs en stor väg som ska gå via Brasilien mellan Atlanten och Stilla havet, tvärs igenom Amazonas och Anderna. Chefer vid Odebrecht har erkänt att de har betalat minst 20 miljoner dollar i mutor i Peru för att vinna upphandlingen. Peruanska myndigheter utreder samtidigt möjliga mutor som ska ha betalats ut av ett annat brasilianskt företag inom samma projekt.

– Korruptionen är systematisk. Den förekommer i samband med megaprojekt, i utvinningen av timmer genom fejkade certifikat, i industriprojekt och i skapandet av de lagar som favoriserar dessa investeringar, säger Ruben Siqueira vid den brasilianska katolska organisationen CPT till IPS.

Ruben Siqueira var en av många representanter vid forumet som även uttryckte oro över det stora antalet miljöaktivister som blivit mördade på senare tid. Enligt CPT mördades 61 aktivister i Brasilien under förra året, varav 47 av fallen rapporterades från Amazonas.

Även Olga Suárez från det colombianska förbundet Minga fördömde det våld som drabbar miljöaktivister i hennes hemland. Hon menar dessutom att myndigheterna tar alldeles för lång tid på sig att utreda dessa fall, utredningar som enligt henne kan pågå i upp till 25 år.

Parallellt med det stora forumet samlades även närmare 200 ungdomar för ett eget möte där de bland annat diskuterade olika metoder för att skydda skogar och vattenresurser. En av dem som deltog där var 13-årige Jhanmarco Flores Humaní, som tillhör ursprungsfolket quechua i södra Peru, en av de regioner som drabbades hårdast under det långa inbördeskriget i landet. Han berättade vid mötet om sitt arbete med att bygga dammar som kan fungera som vattenkällor under torra perioder.