Energi

På gång i Göteborg

Film

En bra vecka för demokratin

En bra vecka för demokratin är en avslöjande och humoristisk skildring av vårt samhällssystem, med Almedalsveckan som spelplats. Regissören Cecilia Björk har gjort en högaktuell dokumentär som får åskådaren att fundera över demokratins tillstånd i valårets Sverige. Regissörsbesök 19 maj.

Tid: 18.30, 18–24 maj

Plats: Hagabion

Kostnad: 70–90 kronor.

Lördag 19 maj

Musik

Maia Castro

Sångerskan, gitarristen och kompositören Maia Castro är en av Uruguays starkast lysande stjärnor på landets new tango- och milongascener. Det nya projektet med Horacio Di Yorio och Sebastian Caldas blandar tango, milonga och folklore med innovativa klanger och samtida, aktuella texter.

Tid: 18.00, 19 maj

Plats: Nefertiti

Kostnad: 220 kronor.

Musik

Holy now

Holy now debuterade 2016 och har genom EP-skivorna Sorry I messed up och Please call me back snabbt etablerat sig som ett av de mer lovande banden på den välmående svenska popscenen. Bandet har mottagit en lång rad hyllningar i press samt har spelat på slutsålda klubbar i London.

Tid: 20.00-01.00, 19 maj

Plats: Oceanen

Kostnad: 120 kronor.

Söndag 20 maj

Loppis

Loppis på Gårda

För åttonde året i rad arrangeras loppis på Gårda. Här brukar man hitta det mesta, och i synnerhet den som är ute efter kläder och husgeråd i vintage och retro, konst, böcker och skivor samt även plantor, kommer inte att bli besviken. Föranmälan krävs för att få sälja.

Tid: 11.00–16.00, 20 maj

Plats: Fabriksgatan 54A

Kostnad: Gratis.

Föredrag

Defending animals and humans in occupied Palestine

Ahlam Tarayra och Sameh Arekat, aktivister från Palestinas första djurrättsorganisation Palestinian Animal league, pratar om sitt arbete för djur och människor under Israels ockupation. De utmanar fördomar om arabvärlden och beskriver hur kolonialism förändrade lagar och kultur i Palestina.

Tid: 14.00–16.00, 20 maj

Plats: Blackbird Vegankök och bar

Kostnad: Gratis.

Ahlam Tarayra och Sameh Arekat, aktivister från Palestinas första djurrättsorganisation, pratar om sitt arbete på Blackbird
Ahlam Tarayra och Sameh Arekat, aktivister från Palestinas första djurrättsorganisation, pratar om sitt arbete på Blackbird.
Foto: Kim Richter

Musik

Rytmer från Mali

Från Mali kommer Habib Koite och Bassekou Kouyate som spelar gitarr och stränginstrumentet ngoni med sköna rytmer. Lägg därtill Habib Koites personliga sång, som fångat en jättepublik på David Lettermans show, samt ett band med osviklig känsla för groove, och det blir en oförglömlig kväll.

Tid: 18.00–20.00, 20 maj

Plats: Konserthuset

Kostnad: 295 kronor.

Måndag 21 maj

Samtal

Dags för ett tredje kön?

Regeringens utredare, Ulrika Westerlund, berättar om transpersoners levnadsvillkor och ger förslag till förbättringar. Få normer är så starka som föreställningen om två kön. Allt från familjejuridik och idrottsliv till omklädningsrum och toaletter är organiserade utifrån flicka–pojke, man–kvinna.

Tid: 18.00–21.00, 21 maj

Plats: Stora teatern

Kostnad: Gratis.

Regeringens utredare Ulrika Westerlund besöker på måndag, 21 maj, Stora teatern för att prata om transpersoners levnadsvillkor
Regeringens utredare Ulrika Westerlund besöker på måndag, 21 maj, Stora teatern för att prata om transpersoners levnadsvillkor.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT.

Tisdag 22 maj

Teater

Tårtan

Teater Phantastisk och Moomsteatern ger föreställningen Tårtan efter 70-talsserien av Håkan Alexandersson och Carl Johan De Geer, om att få lov att misslyckas, om att vägra bli vuxen och vikten av att hålla rent i sitt bageri. Moomsteatern gör scenkonst med normbrytande skådespelare.

Tid: 09.30–10.15, 22 maj

Plats: Backa kulturhus

Kostnad: Gratis.

Samtal

Bar Grön

22–24 maj arrangerar Chalmers den första internationella, vetenskapliga konferensen om negativa koldioxidutsläpp. För att sprida kunskap om frågorna till alla som är intresserade, bjuder Bar Grön in till panelsamtal på Pustervik. Bar Grön arrangeras av Miljöpartiet. Moderator är Elisabeth Undén.

Tid: 17.30, 22 maj

Plats: Pustervik

Kostnad: Gratis.

Miljöpartiets Bar Grön tar på tisdag, 22 maj, upp ämnet negativa koldioxidutsläpp – en fråga som är viktig för jordens isbjörnar
Miljöpartiets Bar Grön tar på tisdag, 22 maj, upp ämnet negativa koldioxidutsläpp – en fråga som är viktig för jordens isbjörnar.
Foto: Jonathan Hayward/AP Photo.

Onsdag 23 maj

Matlagning

Inspiration för vegetarisk mat

Upptäck det mångsidiga och färgstarka vegetariska köket. Vegetarisk mat blir allt vanligare, mycket på grund av att det är klimatsmart och hälsosamt. Men hur lagar man god, enkel vegetarisk mat? Träffpunkt Wieselgrensgatan 11 bjuder in till en kursdag för seniorer. Föranmälan krävs.

Tid: 11.00–14.00, 23 maj

Plats: Träffpunkt Wieselgrensgatan 11

Kostnad: Gratis.

Träffpunkt Wieselgrensgatan 11 på Hisingen bjuder in seniorer till en vegetariskt matlagningskurs på onsdag, 23 maj
Träffpunkt Wieselgrensgatan 11 på Hisingen bjuder in seniorer till en vegetariskt matlagningskurs på onsdag, 23 maj.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Föredrag

Diversity competence – cultures don’t meet, people do

Världskulturmuseet och Anna Lindh Foundation-nätverket välkomnar den nederländska författaren Arjan Verdooren, som skrivit boken Diversity competence – cultures don’t meet, people do. Han kommer att diskutera ett alternativt tillvägagångssätt för interkulturell kommunikation.

Tid: 17.00–18.30, 23 maj

Plats: Världskulturmuseet

Kostnad: Gratis.

Föredrag

Kan det hälsosamma bli ohälsosamt?

Sahlgrenska universitetssjukhuset och Svensk förening för näringslära bjuder in till en temakväll om mat. På programmet finns bland annat punkterna ”Glutenfritt – nödvändigt för vissa men bra för alla?” och ”Är veganen hälsosam?”. Föreläsare är bland andra Stine Störsrud och Ingrid Larsson.

Tid: 18.00–20.00, 23 maj

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Torsdag 24 maj

Samtal

Bygga egna hyresrätter! Går det?

Tillsammans för Göteborg bjuder in till ett möte för att diskutera möjligheterna för civilsamhället att bygga egna hyresrätter. Det är dyrt att köpa en egen bostad och det blir allt dyrare att hyra. Kan vi göra nåt annat? Finns det alternativ? Under kvällen diskuteras bland annat hur ETC Bygg fungerar.

Tid: 17.30–20.00, 24 maj

Plats: Falkgatan 7

Kostnad: Gratis.

Föredrag

Vid vägs ände

Naturhistoriska museet får besök av Ola Jennersten, fotograf och expert inom biologisk mångfald och internationell naturvård på Världsnaturfonden, som berättar om arbetet med att bekämpa tjuvjakt och andra hot mot vilda djur. Föredraget är en del av utställningen Köp inte deras liv.

Tid: 18.00–19.00, 24 maj

Plats: Naturhistoriska museet

Kostnad: Gratis.

Fredag 25 maj

Karneval

Hammarkullekarnevalen 2018

Det är åter dags för den årliga festivalen och karnevalen i Hammarkullen. Ta med familjen och upplev musik, dans och mat från hela världen samt marknad och tivoli alla dagar. På lördagen avgår stora karnevalståget klockan 12.00 och på söndagen är det dags för barnens tåg klockan 12.00.

Tid: 25–27 maj

Plats: Hammarkullen

Kostnad: Gratis.

Teater

Tysta i klassen

Tysta i klassen är en spektakulär teaterföreställning som handlar om att vara introvert. Hur påverkas vi av det extroverta idealet och vad händer när man bestämmer sig för att bara skärpa sig och ändra hela sitt beteende för att inte funka fel? Av och med Hanna Adolfsson och Emma Krafft.

Tid: 19.00–20.00, 25 maj

Plats: Frilagret

Kostnad: 50 kronor.

Musik

Releasekonsert: Kallerdahl

Två av stans centralfigurer inom jazzen firar släppet av The thrill is gone – en duoplatta från med den gränsöverskridande sångerskan Lindha Kallerdahl och den lyhörde och uppskattade pianisten Fabian Kallerdahl. Musiken är fria tolkningar av några klassiker som vävs samman av fria improvisationer.

Tid: 19.00, 25 maj

Plats: Folkteatern

Kostnad: Gratis.