Radar · Nyheter

Många blir hjälpta av aktivitetshusen

Rajesh Kumar Singh/AP Photo | Att ha en meningsfull sysselsättning, till exempel ågon form av hantverk, kan underlätta vardagen för många personer som lider av psykisk ohälsa.

Att ha något att göra om dagarna är betydelsefullt för många som lider av psykisk ohälsa. Inom Göteborgs stad finns fem så kallade aktivitetshus, som erbjuder stöd, sammanhang och en sysselsättning till personer med psykisk ohälsa. Mellan 600 och 700 personer besöker något av aktivitetshusen varje vecka för att till exempel laga mat, spela musik eller syssla med konsthantverk.

En ny mätning visar att vistelsen på aktivitetshusen får många att må bättre. När deltagarna fick fylla i sitt självskattade välbefinnande – baserat på känslor av meningsfullhet, gemenskap, självförtroende, av att styra sitt liv och att känna sig trygg – uppgav de som deltagit i aktivitetshusens verksamhet en tid 38 procent högre välbefinnande än de som nyss börjat.

– Detta visar att det vi erbjuder i form av aktivitet, sammanhang och gemenskap har effekt på psykiskt välbefinnande i sin helhet. Man börjar tro på sin förmåga och känner att man kan påverka sin livssituation, säger Per-Anders Olsson som är enhetschef för aktivitetshusen inom social resursförvaltning.