Radar · Nyheter

Fler sametingsledamöter till kommunpolitiken

Jonas Ekströmer/TT | Rekordmånga sametingsledamöter kandiderar i höst även till kommuner, landsting eller riksdag.

Antalet sametingsledamöter som går vidare och ställer upp i allmänna val i höst ökar. Antalet har fördubblats sedan 2010, uppger Sameradion och SVT Sápmi.

Vid valet 2010 kandiderade sju ledamöter, 2014 var siffran tolv och nu är det 16 sametingsledamöter eller ersättare som vill ta plats i ett annat folkvalt organ. Den siffran lär också öka, då alla listor inte är klara och inskickade.

– Jag drogs med i kommunpolitiken i och med 2013 års Kallak-uppror. Jag såg en chans att kunna påverka mer specifika frågor, som inte går att göra från Sametinget. Kommunens beslut påverkar min vardag som egenföretagare och också som same, säger Hanna Sofie Utsi, ersättare i Sametinget för Min Geaidnu men sedan förra valet också ledamot i Jokkmokks kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti är med på Sámelistus lista i kommunvalet i Kiruna i höst.

– Sápmi har kommit på att vi inte kan sitta tysta, om samers röster ska höras och de samiska frågorna lyftas så måste man själv engagera sig eller via sina politiker. Vi kan också lära de svenska politikerna mycket i samiska frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV