Radar · Nyheter

Lokalt lastcykelföretag på startup-lista

För några år sedan inledde Johan Erlandsson arbetet med sin dröm – att skapa en modern lastcykel som kan ersätta lastbilar för transporter i städerna. Nu kvalar hans företag Velove in på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista som ett av Sveriges mest innovativa nya företag.

Den som rör sig frekvent i Göteborgs centrum kan knappast undgå att stöta på någon av frakt- och budföretaget Plings cyklar. Med fyra hjul och stort lastutrymme sticker de verkligen ut på cykelvägarna. Grundaren Johan Erlandsson driver även företaget Velove som designar cyklarna. De har nyligen kvalat in på tidningarna Ny teknik och Affärsvärldens så kallade 33-lista som listar Sveriges mest innovativa startups. 

– Det är jättekul att vi blir kopplade till innovation. Att man ser att vi inte bara är en cykel och en låda, utan en innovation inom last mile delivery och citylogistik som på ett betydande sätt kan bidra till att vi klarar tvågradersmålet och dessutom gör våra städer trivsammare med väl fungerande citylogistik, säger Johan Erlandsson till Ny Teknik.

Velove har redan fått flera av de stora logistikjättarna DHL och DB Schenker som kunder vilket gör att de inom kort ska skala upp produktionen av sina eldrivna lastcyklar. Föraren sitter bekvämt på en sits i halvliggande position – ett måste när någon ska sitta en heldag på ”cykelryggen”.

– Cyklar man längre sträckor på en vanlig cykel börjar det kännas i nacke eller rygg efter kanske trettio minuter, men med en liggcykel sitter man helt avslappnat, beskrev Johan Erlandsson när vi träffade honom i företagets startskede. 

Även om den största potentialen ligger i företagstransporter så har Johan också haft som mål att göra en cykel som har potential att ersätta bilen, även för privatpersoner. 

– Med den här förverkligar jag det jag har drömt om i många år. Nu kan jag åka till mina kompisar i Kungsbacka och brorsan i Partille bekvämt och snabbt. Jag är fri att röra mig i Göteborg och kranskommuner, helt utan bil. Visst kan jag åka kollektivt, men då får man inte frihetskänslan! Det här är bättre än en bilpoolsbil. Jag kan åka direkt, närsomhelst, beskrev han.

Johan Erlandsson / Velove | Här är Veloves modell Armadillo under körning i Bergen, Norge
Johan Erlandsson / Velove | Här är Veloves modell Armadillo under körning i Bergen, Norge.