Energi

Fixa båten utan gift

Ut på havet – utan fripassagerare under båten.

Nu är det dags att sätta båten i sjön för att sedan kunna ge sig ut på äventyr. Men om man inte ser upp kan en massa alger, havstulpaner och andra fripassagerare följa med under båten och sakta ner farten. Många bottenfärger som man använder för att slippa ovälkommet besök under båten är tyvärr giftiga. Men det finns alternativ – här är några:

Tvätta båten på båttvätt
Åk till en båttvätt och få båten rengjord. En båt på 20–25 fot tar en halvtimme att tvätta och det kostar cirka 500 kronor. En båt som går i Östersjön behöver tvättas två eller tre gånger om året. Båtar på västkusten behöver tvättas oftare.

I en borsttvätt dras båten över roterande borstar. Det passar för segelbåtar och motorbåtar som är max 42 fot långa, 4 meter breda och går 2 meter djupt.
Högtryckstvätt finns på en del båtklubbar, varv och marinor. För att högtryckstvätta båten lyfter man den med kran eller drar upp den på slip.

Borsta båten själv
Om du har tid, energi och en båt som går lätt att hantera kan du borsta av den själv eller tillsammans med några hjälpsamma kompisar. Dra upp båten på stranden så kommer du åt bättre.

Håll koll under båten så ser du när det börjar växa för mycket saker på den. Om du bor på östkusten kan du använda Havstulpanvarningen, en gratisapp som varnar när havstulpanerna är på gång.

Dra upp båten på land
Om du har båten på land när du inte använder den trivs inte alger och havstulpaner. En mindre båt kan du dra upp själv eller med en trailer. Till en större båt behövs en båtlift.

Kör in i sötvatten
Havstulpaner och många alger och andra trivs inte i sötvatten. De kan inte ens leva där. Kör in båten i sötvatten, ligg kvar där ett par dagar och alger och smådjur försvinner.

Använd en skrovduk
Kör upp båten på duken vid din bryggplats. Mellan duken och skrovet blir det ont om näring och syre, och ingenting kan växa. Ta upp duken och spola av den när det blir höst.