Radar · Nyheter

Sidoförbund går emot S-ledningen

Marko Säävälä/TT |Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenterade partiets inriktning för migrationspolitiken under kommande mandatperiod vid en pressträff på fredagen.

Det kommer fortsatt intern kritik inom Socialdemokraterna mot partiets migrationspolitik. Samtliga fem sidoförbund går emot ledningen vad gäller familjeåterförening, enligt Ekot.
– Ett bakslag för partiledningen, säger statsvetaren Tommy Möller.

Förra veckan sade statsminister Stefan Löfven (S) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) på en pressträff att Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik.
Socialdemokrater för tro och solidaritet beklagade då beskeden från partiledaren Stefan Löfven.

Alla fem sidoförbund

Nu går samtliga fem sidoförbund, som S-kvinnor och SSU, emot ledningen och vill att S ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd – till skillnad från tillfälliga – och att det ska bli lättare för personer som har flytt till Sverige att återförenas med sina familjer, enligt Ekot.
– Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, men det finns också flera delar i det här beskedet som vi välkomnar, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Sveriges Radio.
Också S-kvinnor poängterar att flera delar i den nya migrationspolitiken är bra.
– Det är klart att det är en motgång för partiledningen. Man har lagt om kursen i migrationspolitiken under en längre tid och har testat gränserna. Och nu blev det att bakslag, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Ovanlig kritik

Socialdemokraterna har fem sidoförbund: ungdomsförbundet SSU, kvinnoförbundet, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater.
Den socialdemokratiska partikulturen präglas av lojalitet, man fogar sig och ställer in sig i ledet. Därför är det lite ovanligt med den här öppna kritiken, anser Tommy Möller och tar också upp riksdagsledamoten Sara Karlsson som nyligen hoppade av i protest.
– Partiet brukar ha en förmåga att hantera sådana här konflikter genom att man är en stark organisation, det finns en stark lojalitet. Även om man är oeniga brukar man inte gå ut med det offentligt. Så den här öppna, offentliga kritiken är lite ovanlig, säger Möller.
Det är tydligt att det finns en spricka inom partiet när det gäller migrationspolitiken, anser Möller. Det kan försvaga Socialdemokraterna.
– Utan intern sammanhållning är ett parti ganska försvagat. Det blir en spretighet i budskapet. Man får sämre trovärdighet som samarbetspartner gentemot andra partier och gentemot väljarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV