Zoom

Gudrun kampanjar utan flyg

Som den förste partiledaren genom tiderna tar Gudrun Schyman (fi) beslutet att genomföra en flygfri valrörelse. Under hashtagen #jagstannarpåmarken bildar hon opinion och utmanar flygnormen. I dagarna är hon i Göteborg och kampanjar genom home partyn. Syre Göteborg träffade en partiledare vars energi aldrig tycks tryta.

Hur fick du din övertygelse om att stanna på marken?
– Fi har en radikal klimatpolitik som kräver omställning, och det är värdefullt att använda sig själv opinionsbildningen. Dessutom ville jag hitta ett sätt att utmana de andra partiledarna i denna viktiga fråga och prata om vår inställning till resandet. Vi behöver börja uppleva själva resandet, och inte bara dimpa ner någonstans. Tågcharter till Medelhavet är ett bra exempel. Då är resan till målet en del av upplevelsen.

Hur reagerar de andra partiledarna på ditt beslut?
– Ingen har nappat helt på #jagstannarpåmarken, men några har sagt att de ska undvika att flyga under valkampanjen ”i den mån det går”. Men jag vet att det går. De reaktioner jag mött hittills är antingen tystnad eller glada hejarop.

Vad skulle få dig att sätta dig på planet?
– Det skulle väl vara om något av mina barn behöver mig på andra sidan jorden. Jag har inte föreslagit något generellt förbud mot att flyga, och vi kan inte lösa detta enbart på individuell nivå. Strukturella frågor ska vi hantera med politiska åtgärder. Flygandet behöver minska med minst en tredjedel – och då har vi bara nått de nivåer vi hade år 2006. Utlandsresandet har ökat dramatiskt, och jag tycker inte det är rimligt att äventyra existensen av det vi vill åka och titta på genom att flyga dit.

En rörelse växer fram mot flygnormen. Operasångerskan Malena Ernman, armbryterskan Heidi Andersson och före detta skidskyttestjärnan Björn Ferry är några kända profiler som slutat flyga. När undertecknad i höstas frågade forskaren Agnes Wold vad hon skulle säga om hon bara fick säga en enda sak och visste att alla lyssnade uppmanade hon till att sluta flyga. Vad skulle du själv säga? 
– Sluta tro på idén att vi är herrar över jorden. Vi måste hålla oss innanför ramarna som den här jorden ger oss, och det gäller inom väldigt många områden. Konsumtionen måste diskuteras både globalt och historiskt. Vi behöver säkra fossilfria finanser, få en avgiftsfri kollektivtrafik och höja skatten på både flyg och kött. Framför allt måste staten sluta subventionera flyget.

Var hittar du orken när den tryter?
– Jag står helt enkelt inte ut med dumheten. Vi vet så mycket som borde ligga till grund för att fatta kloka beslut. Och så bor jag på landet och älskar att leva i årstiderna. När något blir tungt har jag fötterna på jorden och stoppar fingrarna i myllan.  Jag odlar baljväxter, potatis och lite annat. Det ligger en stor tillfredsställelse att gå ut och plocka sin egen sallad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV