Energi

På gång i Göteborg

Litteratur

Vampyrer och spöken

En välavvägd kombination av författarsamtal om de nästan oundvikliga faser och fasor som en skrivare möter och lunch serverad i en klassisk brown bag. Författaren Mats Strandberg samtalar med bibliotekarie Kristian Schultz om att skriva skräck och att skapa trovärdiga karaktärer.

Tid: 12.00–13.00, 5 maj

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: 70 kronor inklusive lunch.

I morgon, lördag, får Stadsbiblioteket besök av författaren Mats Strandberg
I morgon, lördag, får Stadsbiblioteket besök av författaren Mats Strandberg.
Foto: EmmaSofia Olsson /SvD/TT

Konst

Vernissage: Vårsalong

För första gången anordnas en stor vårsalong med öppen ansökan på Galleri Backlund. Juryn har valt ut 77 konstnärer och mer än hundra verk. Under tre veckor fylls galleriet med konst av etablerade konstnärer, konststuderande och debutanter från hela landet. Pågår till och med 26 maj.

Tid: 12.00–16.00, 5 maj

Plats: Galleri Backlund

Kostnad: Gratis.

Litteratur

Kamel Daoud

Algeriska författaren Kamel Daoud slog igenom internationellt med sin debutroman Fallet Meursault som är skriven i dialog med Albert Camus klassiker Främlingen. Boken fick strålande recensioner när den gavs ut Sverige. I vår kommer andra romanen Zabor eller psalmerna ut på svenska.

Tid: 14.00, 5 maj

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Fest

Afrosvensk festival

Världskulturmuseet arrangerar i morgon, lördag, en afrosvensk fest med en lång rad programpunkter, som dans, sagor, sång, hantverk, workshops och utställningar. Med bland andra Zondede, Manongu, Assane Sane, Tapha Ndiongue, Tobias Hübinette och Sekouba Bambino.

Tid: 13.00–01.00, 5 maj

Plats: Världskulturmuseet

Kostnad: Gratis på dagen, kvällsprogrammet 200–250 kronor.

Fest

Amnesty sounds

Stadsteatern bjuder in till en fest med musik, dans och tunga liveakter. När världens förtryckare skaffar sig mer makt kämpar Amnesty för de mänskliga rättigheterna, fast nu i festligare form. Intäkterna från festen går till Amnestys arbete för att främja mänskliga rättigheter världen över.

Tid: 21.00–02.00, 5 maj

Plats: Stadsteatern

Kostnad: 130 kronor.

Söndag 6 maj

Musik

Trubadurslam

På söndag, 6 maj, är det dags att kämpa om titeln Bästa Göteborgstrubadur våren 2018. Publiken utser vinnaren. Åtta musiker spelar två egenskrivna låtar var och de två trubadurer som får högst poäng går vidare till final och får spela en tredje låt.Förband är trubaduren Loke Nyberg.

Tid: 18.00–20.00, 6 maj

Plats: Café Hängmattan

Kostnad: Gratis.

Måndag 7 maj

Seminarium

The Swedish smörgåsbord

Hur ska svenskhet se ut? Vem har makten över frågan? Vad är egentligen Sverige och för vem? Kan alla människors lika värde och delaktighet realiseras? Stadsteatern bjuder in till mikroföreläsningar, poesi och framträdanden med bland andra Karin Brygger, Daniel Lemma och Aftab Soltani.

Tid: 19.00–21.00, 7 maj

Plats: Stadsteatern

Kostnad: Gratis men platsbiljett krävs.

Föredrag

Romer – från då till nu

Domino Kai går igenom historiska delar kring romsk kultur och närmar sig successivt nutid. Vari ligger problemen i situationen många romer befinner sig i i dag? Domino Kai är dramapedagog och enhetschef på Konsument- och medborgarservice för Göteborg stads romska verksamhet.

Tid: 11.00–12.00, 7 maj

Plats: Mötesplats Kulturhus

Kostnad: Gratis.

Tisdag 8 maj

Teater

Lycko-Lisa

Lisa står alldeles ensam inför lyckodomstolen. Medborgarna ska inte bara vara lyckade utan också vara lyckliga. Och Lisa är inte lycklig. Men ska hon straffas? Vad är det som har hänt och hur kommer det att gå? Teater Flink bjuder in till en kväll med Agneta Pleijels pjäs Lycko-Lisa från 1979.

Tid: 19.00–20.30, 8 maj

Plats: Redbergsteatern

Kostnad: 80 kronor.

Författaren Agneta Pleijel skrev pjäsen Lycko-Lisa 1979
Författaren Agneta Pleijel skrev pjäsen Lycko-Lisa 1979. Nu framförs den av teater Flink på Redbergsteatern 8–9 maj. 
Foto: Claudio Bresciani/TT

Litteratur

Berättarstund

På tisdag bjuder Högsbo bibliotek in till en kväll med Birgitta Eklund som har rest i spåren efter Kerstin Ekmans omtyckta bok Då var allt levande och lustigt, som handlar om Linnélärjungen Clas Bjerkander. Här berättar hon om sin resa, och om andra litterära strapatser.

Författaren Kerstin Ekmans bok Då var allt levande och lustigt, får nytt liv på Högsbo bibliotek på tisdag, 8 maj
Författaren Kerstin Ekmans bok Då var allt levande och lustigt, får nytt liv på Högsbo bibliotek på tisdag, 8 maj.
Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Samtal

Artist talk med David Dencik

HSM välkomnar till ett artist talk med skådespelaren David Dencik, internationellt känd från storfilmer som The girl with the dragon tattoo och Tinker, tailor, soldier, spy. Han blir den första av tre konstnärer/ pedagoger som gästar HSM inom ramen för ett nytt Artist in residence-program.

Tid: 18.00–20.00, 8 maj

Plats: Högskolan för scen och musik

Kostnad: Gratis men platsbiljett krävs.

Torsdag 10 maj

Musik

Hey little bird – Tom Waits i Hagakyrkan

Hagakyrkan välkomnar till en musikgudstjänst med Tom Waits-tolkningar. I Tom Waits musik har Irma Schultz med band letat runt efter låtar att tolka. Tre ord förekommer oftare än andra: house, train, rain. Att komma hem, att ge sig av, fly, eller låta regnet skölja bort allt eländes elände.

Tid: 18.00, 10 maj

Plats: Hagakyrkan

Kostnad: Frivilliga bidrag.

Musik

Amadou & Mariam

Nu återvänder två av Malis mest populära artister till rampljuset. Amadou & Mariam uppträder på Konserthuset. Deras distinkta sound skapas i mötet mellan bluesiga gitarrer och det magiska samspelet mellan rösterna. Det är modernt och traditionellt, organiskt och elektriskt.

Tid: 19.30–21.00, 10 maj

Plats: Konserthuset

Kostnad: 495 kronor.

Torsdag den 10 maj får Konserhuset besök av Malis storheter Amadou & Marian
Torsdag den 10 maj får Konserhuset besök av Malis storheter Amadou & Marian. Paret är välkänt för det magiska samspelet mellan rösterna.
Foto: Francois Mori/AP Photo

Musik

Xylouris White / Luft / In Zaire

Folkteatern bjuder på de tre akterna Xylouris White, Luft och In Zaire. Xylouris White är en duo där frijazz, avantrock och uråldrig, grekisk musik möts. Luft gör ovanlig musik där luften bär toner som fått syre från modern noise och frijazz. In Zaire är är en kvartett där gränser är till för att sprängas.

Tid: 20.00, 10 maj

Plats: Folkteatern

Kostnad: Gratis.

Musik

Hanna Järver

Med kritikerrosade EP:n Närke från 2015 fick Hanna Järver sitt genombrott som bland annat ledde till dubbla P3 Guld-nomineringar. Nu är Hanna Järver tillbaka med sina uppkäftiga och sårbara texter. I april släppte hon sitt debutalbum och åker nu på en efterföljande turné med stopp på Oceanen.

Tid: 19.00–01.00, 10 maj och 20.00, 11 maj

Plats: Oceanen

Kostnad: 140 kronor.

Uppmärksammade och säregna artisten Hanna Järver gästar Oceanen 11 maj med en extrainsatt spelning även 10 maj
Uppmärksammade och säregna artisten Hanna Järver gästar Oceanen 11 maj med en extrainsatt spelning även 10 maj.
Foto: Anders Wiklund/TT

Fredag 11 maj

Musik

MOZ trio

Göteborgsbaserade elbasisten Owe Almgren och trumslagaren Martina Almgren bildar MOZ trio tillsammans med brittiska pianisten Zoe Rahman. MOZ trio är i allra högsta grad en mötesplats för tre mycket personliga musiker och musiken är skriven av alla tre direkt för gruppen.

Tid: 18.00, 11 maj

Plats: Nefertiti

Kostnad: 180 kronor.

Teater

Det får väl för fan finnas nån jävla gräns?

Folkteatern får besök av Kvinnofolkhögskolans kurs Feministiskt fokus: Teater, och de bjuder in till en avgränsad föreställning. Bara där och ingen annanstans. Teaterkursen står på scenen och har en övergränskommelse om göra sitt absolut yttersta för att öppna upp, gränsa till och slå tillbaka.

Tid: 19.00–20.30, 11–12 maj

Plats: Folkteatern

Kostnad: 50 kronor.