Energi

På gång i Göteborg

Temadag

Hur ska Göteborg bli en bättre hbtq-stad?

Göteborg kan och ska bli en bättre hbtqstad. 2017 antog Göteborgs kommunfullmäktige stadens första hbtq-plan. hbtq-rådet bjuder nu in till en dialog där besökarna har möjlighet att komma med synpunkter, förslag och idéer. Hur har Göteborg tagit sig an åtgärderna i planen?

Tid: 11.00–14.00, 28 april

Plats: Världskulturmuseet

Kostnad: Gratis.

<strong>I morgon, lördag, bjuder hbtq-rådet in till ett samtal om hur Göteborg kan bli en bättre hbtq-stad
I morgon, lördag, bjuder hbtq-rådet in till ett samtal om hur Göteborg kan bli en bättre hbtq-stad. Platsen är Världskulturmuseet.
Foto: Lise Åserud/TT

Konst

Vernissage: Next to the ocean

Röda sten bjuder in till examensutställning för Akademi Valand Fotografi med titeln Next to the ocean. Utställningen invigs med tal av Mia Christersdotter Norman, verksamhetsledare Röda sten konsthall och Mick Wilson, Lasse Lindqvist och Annika von Hausswolff från Akademin Valand.

Tid: 12.00–18.00, 28 april

Plats: Röda sten

Kostnad: Gratis.

Musik

Latinofestival

Latinofestivalen i Göteborg pågår i fem dagar. Musikens hus står för stor fest i morgon, lördag, med livemusik och dansworkshops. Det bjuds på samtida latinokulturer och traditionella rytmer, mat och hantverk. Fler aktiviteter arrangeras på bland annat Stadsbiblioteket, Frilagret och Viktoriahuset.

Tid: 19.00, 28 april

Plats: Musikens hus

Kostnad: 225–260 kronor.

Det är åter dags att fira hanami – vårens ankomst på japanskt vis
Det är åter dags att fira hanami – vårens ankomst på japanskt vis. Botaniska trädgården bjuder in till en dag full av aktiviteter på söndag, 29 april.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Söndag 29 april

Fest

Hanami

När körsbärsträden slår ut firas återigen våren med en stor japansk hanamipicknick i Botaniska trädgården. Besökarna kan njuta av japanska danser, se bonsaiutställning, prova japansk kampsport, vika origami och dricka te. Ta med picknickkorgen och se körsbärsträden blomma.

Tid: 11.00–15.00, 29 april

Plats: Botaniska trädgården

Kostnad: Varierande.

Temadag

Kampen för barnens rättigheter

De rättigheter som barn har i dag har inte alltid varit självklara. Hur ser det ut genom historien? Vilka rättigheter har barn enligt Barnkonventionen och varför är det så viktigt att ta till vara de rättigheter som vi kämpat för? Barn och vuxna välkomnas att följa med på en resa genom fem olika tidsepoker.

Tid: 13.00–16.00, 29 april

Plats: Stadsmuseet

Kostnad: 60 kronor eller årskort. Gratis under 25 år och seniorer.

Film

Söndag med Bergman: Smultronstället

Hagabion visar Bergman-klassikern Smultronstället från 1957. Victor Sjöström spelar huvudkaraktären, den åldrade professorn Isak Borg. Filmen har många paralleller till Sjöströms egen filmklassiker Körkarlen från 1921, baserad på Selma Lagerlöfs roman med samma namn.

Tid: 15.30–17.00, 29 april

Plats: Hagabion

Kostnad: 90 kronor.

Dans

Dansens dag

Dansens dag firas på olika platser i stan. En av Göteborgs främsta arrangörer av dansverksamhet är Atalante, som bjuder in till mingel och videotrailers från utövare och föreställningar i Göteborgs stad och region. Klockan 17.00 startar föreställningen Jag är kosmos av koreograferna Siri & Snelle.

Tid: 16.00–19.00, 29 april

Plats: Atalante

Kostnad: 0–160 kronor.

Den Iranfödda författaren Jila Mossaed är en av dem som skrivit texterna till musikföreställningen Exil i Hagakyrkan på söndag, 29 april
Den Iranfödda författaren Jila Mossaed är en av dem som skrivit texterna till musikföreställningen Exil i Hagakyrkan på söndag, 29 april.
Foto: Eva Bergström

Musik

Exil

Exil är en föreställning med musik av Johan Hugosson och texter av tre landsflyktiga författare som verkar/verkat i Sverige: Jila Mossaed som är född i Iran, Faraj Bayrakdar från Syrien samt tyskjudiska författaren Nelly Sachs. Musiken framförs bland annat av Sofia Johanssons Kammarkör.

Tid: 17.00–19.00, 29 april

Plats: Hagakyrkan

Kostnad: 100–140 kronor.

Tisdag 1 maj

Musik

Asaf Avidan

Den israeliska musikern Asaf Avidan besöker Sverige för första gången med konsert på Pustervik. Efter genombrottet 2006 var han under många år frontfigur och sångare i folkrockbandet Asaf Avidan & the Mojos. Numera satsar han på solokarriären och har tre egna album och flera turnéer i bagaget.

Tid: 19.00, 1 maj

Plats: Pustervik

Kostnad: 320 kronor.

Den israeliska artisten och musikern Asaf Avidan besöker Sverige för allra första gången
Den israeliska artisten och musikern Asaf Avidan besöker Sverige för allra första gången. Han spelar på Pustervik på tisdag, 1 maj.
Foto: Dudi Hasson

Onsdag 2 maj

Föredrag

Odla i stan? Då behövs det svarta guldet

Odling i stan är en riktigt het fråga. Det spirar i såväl parker som på balkonger. Ekocentrum har bjudit in bland andra Leif Strandh, mäster i kompostering, som berättar om Majornamodellen – ett både nytt och uråldrigt sätt att ta hand om jordens resurser. Föranmälan rekommenderas senast 1 maj.

Tid: 18.00–19.30, 2 maj

Plats: Ekocentrum

Kostnad: Gratis.

Musik

Ammunition

Ammunition grundades 2014 och släppte sitt debutalbum Shanghaied under 2015 på eget bolag och fick fina recensioner. Ammunition skapat sig ett namn som grymma live-artister. Nu återvänder de med sitt andra album Ammunition och gästar Sticky fingers på onsdag, 3 maj.

Tid: 20.00, 3 maj

Plats: Sticky fingers

Kostnad: 190 kronor.

Torsdag 3 maj

Litteratur

Öppen scen och läsning

Your silence will not protect you är en skrivarkurs för kvinnor och transpersoner på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. De utforskar hur skrivande kan användas som motstånd med hjälp av nedstamp i litteraturen och med varandras kunskap. Vill du också läsa? Föranmäl gärna.

Tid: 18.00–20.00, 3 maj

Plats: Blå stället

Kostnad: Gratis.

Torsdag 3 till lördag 5 maj

Litteratur

Textival litteraturfestival

Textival litteraturfestival 2018 går under rubriken Get your text together. Med ledorden text, kontext, gemenskap och sammanhang undersöks estetiska, politiska, etiska och performativa dimensioner av litterärt skapande. Aktiviteter arrangeras på flera platser, bland annat Oceanen.

Tid: Varierande, 3-5 maj

Plats: Varierande

Kostnad: Frivilligt.

Torsdag 3 maj

Litteratur

Möt Cecilia Gyllenhammar

Med den uppmärksammade romanen En spricka i kristallen skildrade författaren Cecilia Gyllenhammar sin uppväxt i den göteborgska överklassen. I sin senaste roman Sängkammartjuven beskriver hon en destruktiv relation som ställer allt på ända. I samarbete med ABF Göteborg.

Tid: 18.00–19.30, 3 maj

Plats: Kortedala bibliotek

Kostnad: Gratis.

Författaren Cecilia Gyllenhammar kom 2017 ut med boken Sängkammartjuven
Författaren Cecilia Gyllenhammar kom 2017 ut med boken Sängkammartjuven. På fredag, 3 maj, besöker hon Kortedala bibliotek.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Fredag 4 och söndag 6 maj

Film

Hundbio: Isle of dogs

Bio Capitol bjuder in till hundvänliga visningar av Wes Andersons film Isle of dogs. Man får gärna ta med sin hund på bio, men även människor utan hund är självklart välkomna. Filmen visas 4–10 maj, varav två visningar är hundvänliga: Fredag 4 maj och söndag 6 maj, båda klockan 18.00.

Tid: 18.00–19.40, 3 och 6 maj

Plats: Bio Capitol

Kostnad: 100 kronor.

Fredag 4 maj

Samtal

Karl Ove Knausgård och Thomas Wågström

Karl Ove Knausgård har skrivit texter till flera av Thomas Wågströms fotoböcker. Samtalet kommer att kretsa kring hur de ser på varandras arbeten och hur texten och bilden påverkar varandra i en bok. Samtalsledare är Niclas Östlind

Tid: 18.00, 4 maj

Plats: Stadsbiblioteket

Kostnad: Gratis.

Stadsbiblioteket besöks av författaren Karl Ove Knausgård
Stadsbiblioteket besöks av författaren Karl Ove Knausgård.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT.