Radar

Nio miljoner kronor till lokal naturvård

Martin Grimm/AP | Hasselmusen hamnar i fokus i Västra Götaland i år: både Alingsås och Härryda kommun har fått Lona-bidrag för att genomföra hasselmusinventering.

Nyligen presenterade Naturvårdsverket vilka projekt som får så kallat Lona-bidrag, bidrag för lokal naturvård, 2018. Sammanlagt nio miljoner delas ut i Västra Götaland, till bland annat blomsterängar och inventering av smådjur.

Att gynna skyddsvärda träd i Kungälv, omvandla gräsytor till blomsterängar i Trollhättan och inventera hasselmöss i Härryda är tre av de 46 projekt i Västra Götaland som får så kallat Lona-bidrag 2018. Lona är en nationell satsning på lokal naturvård som sjösattes 2004, med syftet att stimulera kommuners och ideella föreningars naturvårdsarbete runt om i landet.

För 2018 delas sammanlagt 9 223 000 kronor ut till projekt i Västra Götaland.

I Göteborg får sex olika projekt bidrag i år. Den största summan, drygt 900 000 kronor, går till att förbättra tillgängligheten i Vättlefjäll så att fler kan utöva friluftsliv i naturreservatet.

En stor summa, drygt 800 000 kronor, går också till att gynna biologisk mångfald på gammal jordbruksmark i stadsnära områden, genom att bland annat röja och frihugga. 450 000 kronor satsas på att kartlägga så kallade marina ansvarsbiotoper – biotoper som bara förekommer i vissa delar av landet och som de berörda kommunerna har ett särskilt ansvar för – och undersöka vilka som är i störst behov av skydd.

De övriga tre projekten handlar om att inventera strandpaddor i Göteborgs skärgård, kommunicera biologisk mångfald till barn genom sinnesupplevelser i naturen och att gynna floran och faunan på Asperö. Dessa får mellan 40 000 och 100 000 kronor.

Lona-pengarna fördelas varje år av Naturvårdsverket till landets länsstyrelser, som i sin tur beslutar om vilka projekt som ska få bidrag. Sedan bidraget infördes har nästan alla kommuner i Sverige tagit del av det på ett eller annat sätt.

En rapport från Naturvårdsverket som släpptes 2017 konstaterar att det lokala naturvårdsbidraget har ökat engagemanget för natur och friluftsliv både hos kommunalpolitiker och hos allmänheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV