Energi

Hallå där! …

Jenny Luks | Therèse Ytter, projektledare för Textival.

… Therèse Ytter, projektledare och programproducent i föreningen Textival, som är med och arrangerar Textival Litteraturfestval 3–5 maj.

Årets tema för litteraturfestivalen är Get your text together. Vad innebär det?

– Vi gillar att arbeta med det både specifika och det öppna. Rubriken för årets festival är ett tema som vi vridit och vänt på och arbetat med på olika vis. Med ledorden text, kontext, gemenskap och sammanhang undersöker vi estetiska, politiska, etiska och performativa dimensioner av litterärt skapande. I grunden handlar det om en önskan från vår sida att länka samman den enskilda texten med såväl våra gemensamma historiska och kulturella förmedlingar som med läsarnas tolkningar och gensvar.

Även barnen har en egen festival under helgen. Vad står på programmet för barnen?

– I Textivals program för de yngre besökarna närmar vi oss litteraturen genom kreativitet, skapande och lek. I gömmorna på Kulturhuset Oceanen går det att läsa tillsammans med läshunden Frigge, lyssna till Sebastian som är tolv år och har skrivit en egen bok om Pokémons, träffa de unga sagoberättarna Valentina och Alicia som lär dig allt om att berätta sagor som förtrollar, skriva och berätta tillsammans med andra barn, rita sagor och pysa ned i en kuddhörna full av böcker, ord och popcorn.

Vad gör ni i Textival när ni inte arrangerar litteraturfestivalen?

– Vi arrangerar programserier, litteratur- och konsthändelser och en rad olika samarbetsprojekt med bland annat författaruppläsningar, samtal, kulturdebatt, workshops, utställningar, filmvisningar och vandringar. Till sommaren är Textival med och startar upp ett nytt litterärt residens – Residens Paviljongen – i det Gathenhielmska kulturreservatet vid Stigbergstorget i Göteborg.